Obama a japánoknak: Most barátok vagyunk, de nem fogunk bocsánatot kérni a múltért

Barack Obama amerikai elnök vasárnap elmondta, hogy pénteki hirosimai látogatása az egykor ellenségeknek számító Japán és Egyesült Államok jelenlegi baráti kapcsolatát fogja jelképezni, és nyomatékosan megismételte: nem fog bocsánatot kérni országa nevében az atombomba bevetéséér

Magyar Menedék - Ősmagyar

Obama az első amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt keresi fel azt a helyet, ahol az Egyesült Államok először vetette be az atombombát a második világháború végnapjaiban, 1945. augusztus 6-án. A helyszínen rövid beszédet tartó Obamát Abe Sindzó japán kormányfő kíséri majd.

Hírdetés

A Hirosimára ledobott atombomba több ezer ember életét oltotta ki azonnal, mintegy 140 ezren pedig még ugyanabban az évben meghaltak a sugárzás következtében.

Az amerikai hadsereg augusztus 9-én Nagaszaki ellen is bevetette a végzetes fegyvert. Japán hat nappal később megadta magát. Az amerikaiak többsége szerint az atombomba bevetése szükséges volt a világháború mielőbbi befejezéséhez, míg a történészek többsége és a japán nép megalapozatlannak tartja ezt a lépést.

mti


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »