Ő lehet Németország újkori történelmének legnagyobb sorozatgyilkosa

Ő lehet Németország újkori történelmének legnagyobb sorozatgyilkosa

Az oldenburgi ügyészség hétfőn újabb 97 személy meggyilkolásával vádolta meg Niels Högel egykori német ápolót.

Högelt már korábban életfogytiglani büntetésre ítélték hat rendbeli gyilkosságért és testi sértésért. 1999 és 2005 közötti cselekedeteit már egy különleges bizottság vizsgálja. A nyomozók szerint ő lehet a második világháború utáni Németország legnagyobb sorozatgyilkosa.

A vád szerint a 40 éves Högel az oldengurgi klinikán 35 személlyel végzett. További 62 személy életét a közeli Delmenhorst kórházában vette el. A rendőrség és az állami szervek már tavaly arról számoltak be, hogy több mint 100 személy halála száradhat a lelkén. Korábban 90-re tippelték a lehetséges áldozatok számát.

A Németország északnyugati részén található Oldenburgban 1999 és 2002, majd 2003 és 2005 között dolgozott. Tetteire csak 2005 júniusában derült fény, amikor az egyik egészségügyi nővér észrevette, hogy az egyik paciensnek olyan gyógyszert adott be, mely nem volt felírva a számára.

Hírdetés

2008-ban az oldenburgi bíróság 7,5 év börtönbüntetésre ítélte gyilkossági kísérletért. Hét évvel később ugyanaz a bíróság két rendbeli gyilkosságért és két rendbeli gyilkossági kísérletért életfogytiglanra változtatta a büntetését. Ugyanabban az évben Högel 90 további cselekedetét ismerte el, melyek közül 30 halállal járt.

A sajtó már korábban arról tájékoztatott, hogy az ápoló különböző gyógyszerekkel olyan állapotba hozta a betegeket, hogy újra kellett éleszteni őket. Így próbált hivalkodni képességeivel, de ez nem mindig sikerült. A sajtó beszámolt arról is, hogy mindkét egészségügyi intézményben csődöt mondott mindenfajta ellenőrzés.

Az ügyészekből és rendőrökből álló különleges bizottság több mint 130 személy holttestét hantolta ki és megvizsgált minden egyes halálesetet, melyek Högel tartózkodásai helyein előfordultak.

ČTK

Nyitókép: twitter


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »