Ó, jaj, Mari nénire rádőlt a budiajtó!

Ó, jaj, Mari nénire rádőlt a budiajtó!

Szalai Vivien, a Story magazin főszerkesztője lesz az Andy Vajna–Habony Árpád-féle TV2 hírigazgatója. Ez a mai nap egyik legszórakoztatóbb belpolitikai híre. Jó néhány újság nem is bír napirendre térni fölötte. Azt írják, minimum furcsa, hogy tévés tapasztalat nélkül ilyen pozícióba raknak valakit. Hogyan lesz így korrekt a TV2 híradója, teszik fel a kérdést.

Haha: sehogyan.

De ez a kérdés is milyen már. Nettó szemforgatás. Hosszú-hosszú ideje fel sem merül, hogy bármelyik nagy csatorna híradója szólhatna a kiegyensúlyozott és intelligensen súlyozott hírekről is. Közszolgálati televízió, mint tudjuk, nem létezik, a kereskedelmi csatornáknak meg egyetlen dolguk van – nem ördögtől való ez amúgy, inkább magától értetődő –: az, hogy minél több nézőt ültessenek a készülékek elé. Egymás rovására. Verseny van, vagy mi a manó.

Ismeretes, hogy a TV2 az ősidők szárnyalását követően lemaradt az öldöklő harcban. Egy műfaj volt, amiben állta a sarat keményen, és ez nem más, mint az esti híradó. A Tények. Amelynek már a címe is a magyar valóság egyik legnagyobb hazugsága. A Tényekben, ahányszor véletlenül belepillantottam, soha nem voltak tények. Hírek sem voltak benne. Aki ebből a műsorból tájékozódott, annak azt kellett gondolnia: a világ abból áll, hogy megölik, felgyújtják, elgázolják, megerőszakolják az emberek az embereket – és majd mindnek kevesebb a foga az ideálisnál –, ezenkívül vannak még háromlábú nyulak, továbbá Mari nénik, akikre rádől a budiajtó. Nagy szerencse, hogy nem sérül meg olyankor Mari néni, de a szomszédok és a rokonok így is eléggé frászt kapnak.

Ehhez képest tényleg félteni kell a TV2-t attól, hogy az új hírigazgató miatt csökkenni fog a szakmaiság színvonala?

Hírdetés

Hogy mit gondolok a kereskedelmi televíziózásról, azt másfél évvel ezelőtt elmeséltem. Azt gondolom róla, hogy utálom, mert kellemetlen és kártékony. Nem kicsit, nagyon. A kertévét mint jelenséget nem látom kevésbé nyomasztónak kulturálisan, mint magát a politikát, amilyennek őt napjainkban megfigyelhetjük.

Érdekes viszont, hogy miért volt ez téma akkor. Azért, mert a kormány szerette volna megsarcolni a nagy csatornákat a reklámadóval. Pontosabban, olyan terve volt, amelynek segítségével a nyereséges RTL Klub fizethetett volna, mint a katonatiszt, ám a baráti TV2 kevésbé járt volna rosszul. Az érvelés volt a legmókásabb, amit L. Simon László államtitkár elővezetett. Azt mondta, azért lesz reklámadó, mert bulvárosak a kertévék híradói.

És most hipphopp, jön Szalai Vivien. A Színes Bulvár Lap, a Bors, a Story és rengeteg nem fikciós – jó-jó, valamelyest azért fikciós – ponyva után csüccsen a magas székbe. Aki bestsellereket tud írni a dubajozásról, Stohlról és Zuschlag Jánosról, megérdemli a felemelkedést.

Bulvárosak a híradók, mi?

Oké, csak az ökör következetes, ez egy. Habony Árpád soha nem irtózott a bulvártól, ez kettő.

A lényeg azonban a harmadik pont. A Fidesz pompásan tudja, hogy kikre kell lőnie. Nem a finom kezű entellektüelekre és a szakmát sirató újságírókra. Hanem azokra, akik ott ülnek a tévé előtt minden este. Az M1-gyel őket alig-alig érik el, az a kísérlet nem nevezhető sikeresnek. A TV2-n révén többeket tudhatnak megszólítani. Olyanokat is, akiknek általában eszük ágában sincs szavazni. Hátha lesz. Mari néni és a budiajtó mindig kéznél van – ha az ő nehézségeit át- és a sorsát megéli a néző, mit fog tenni, ha súlyos ügyekkel kezdik ijesztgetni finoman? –, az a kérdés, mit tud még melléjük tenni Szalai Vivien. Plusz az árpádi agytröszt. E tekintetben pedig van ott rutin bőséggel. Abszolút felesleges félteni vagy lebecsülni a fiúkat-lányokat. Már pusztán azért is felesleges, mert fogadni mernék, hogy nem lesznek mindig egyenlőek az esélyek, és közel sem biztos, hogy ez az apró piac elbír hosszú távonkét óriás bulvártévét.

Még jó, hogy egyiküknek sem vagyok célcsoportja. Igaz, ez csak nekem fontos, de legalább azt is tudom, hogy félre kell ugrani, ha elindul az úthenger.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »