Ó, az a „megszolgált” mandátum!

Ó, az a „megszolgált” mandátum!

Egyre nagyobb a feszültség az LMP és Hadházy Ákos között. A politikus nemrég bejelentette kilépését a pártból, ami miatt az LMP visszakérné a mandátumát – a szakértő szerint, miután Hadházy a saját választókörzetében „csúfos vereséget szenvedett”, teljes joggal.

A volt társelnök a héten jelentette be, hogy kilép a pártból. A mandátumát azonban nem adja vissza, azt mondta: ő maga szerezte a parlamenti helyet. A politikus úgy fogalmazott: az LMP kérését nem is vette komolyan. Ezt azzal indokolta, hogy az MSZP-ből az LMP-be átülő párttársától sem vártak el hasonló lépést.

„Ezt a felszólítást egy picit komolyabban venném akkor, hogyha annak idején Demeter Márta képviselő asszonyt is felszólították volna, hogy adja vissza a mandátumát az MSZP részére. (…) Nagyon remélem, hogy én dolgoztam annyit az LMP-n belül, ami (…) a saját mandátumomat megszolgálta”

– fogalmazott.

Kanász-Nagy Máté, az LMP Országos Elnökségének titkára azonban úgy véli: a szavazók az LMP közösségén keresztül hatalmazták fel Hadházyt, hogy beüljön a parlamentbe, így az LMP közösségének kellene eldöntenie azt is, hogy kivel pótolja a kilépő mandátumát.

Az LMP-ből már három vezető politikus is távozott a választás óta. Sallai R. Benedeket éppen a Hadházy Ákossal történt dulakodása után zárták ki, Schiffer András pedig a párt rendezetlen belső ügyei miatt lépett ki.

Hírdetés

Hadházyt a párt fegyelmi bizottsága május végén két évre eltiltotta az összes párttisztség viselésétől; az indoklás szerint többször is túllépte hatáskörét azzal, hogy az országgyűlési választás előtt a koordinált jelöltállítás mellett érvelt.

Nézőpont: jogosan kérheti vissza az LMP Hadházy mandátumát

A Nézőpont intézet elemzője szerint jogosan kérheti az LMP vezetősége, hogy a pártból való kilépését szerdán bejelentő Hadházy Ákos adja vissza a mandátumát, mivel az LMP listájáról került be a parlamentbe. Hadházy Ákos a saját választókörzetében csúfos vereséget szenvedett, körülbelül 15 ezer szavazatot tudott szerezni egyéni képviselőjelöltként, viszont a párt listájáról be tudott kerülni a parlamentbe – fejtette ki Tóth Erik az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Hadházy nem fog eleget tenni a kérésnek, mert individualista politikus, a saját érdekeit helyezi a párt érdekei elé – értékelt Tóth Erik. Szerinte Hadházy Ákos továbbra is saját érdekei szerint fog politizálni, mert a politikai sikerek hiányoznak mögüle, és ezeket magánakciókkal vagy a párt vezetésének megkérdőjelezésével próbálja meg betölteni.

hirado.hu

The post Ó, az a „megszolgált” mandátum! appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »