Nyugodt volt, nem kereste a bajt – jellemezte volt osztálytársa az egyik merénylőt – Akkor milyen lehet a többi nagy formátumú?

Nyugodt volt, nem vétette magát észre, nem törekedett az előtérbe, de azért olyan ember volt, akit jobb volt nem piszkálni – emlékezett osztálytársa a Bataclanban támadó merénylők egyikére.

Omar Ismail Mostefairól, a Bataclannál támadó terroristák egyikéről szerzett információkat a Guardian.

A férfi a Párizstól 25 kilométerre délre található Courcouronnes-ban született és ott is nőtt fel. A környék etnikailag vegyes, igen alacsony átlagéletkorú lakosságának jó része lakik szociális lakásokban.

Hírdetés

Mostefai szülei algériai bevándorlók, őt magát öt éve figyelték a hatóságok, tartottak tőle, hogy radikális csoportokhoz csatlakozik, de erre egészen péntekig nem találtak bizonyítékot. Ő volt az, akit elveszített ujja alapján, az ujjlenyomatból azonosítottak a hatóságok.

Ahogy a kisváros lakói értesültek róla, hogy Mostefai részt vett a pénteki merényletekben, a bevásárlónegyedben gyülekezve tárgyalták az eseményeket. Egyikük, aki Mostefai osztálytársa volt a középiskolában, azt mondta, hogy a későbbi terrorista ugyan nem volt bajkeverő, de kiállt saját magáért. "Jobb volt őt nem provokálni, mert tudni lehetett, hogy megvédi magát. Azért nem kereste a bajt. Nyugodt volt, nem vétette magát észre, nem törekedett az előtérbe."

Mostefai részt vett a pénteki imákon és tartotta a Ramadant, de nem vette túl komolyan a vallást. Osztálytársa igazán meglepődött, hogy a férfi részt vett a pénteki terrorcselekményben.

(HVG – Guardian nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »