Nyugdíjazták az amerikai külügy legvehemensebb háborúpárti államtitkárát, Victoria Nulandet

Nyugdíjazták az amerikai külügy legvehemensebb háborúpárti államtitkárát, Victoria Nulandet

Antonyi Blinken amerikai külügyminiszter váratlanul nyugdíjazta a külügyminisztérium harmadik legmagasabb beosztásban lévő tisztviselőjét, Victoria Nulandot, aki egyúttal a legoroszellenesebb retorikát használó külügyi vezetők egyike volt. Egy pedig azt is elismerte, hogy Ukrajna támogatása jó befektetés, mert az átadott milliárdok zöme amerikai fegyvergyártó cégekhez kerül.

Nulandot külpolitikai hiénaként is melegették, akit többször együtt emlegettek például a 2014-es ukrajnai események kieszközlésével (nem csak támogatásával).

Antony Blinken amerikai külügyminiszter helyetteséről azt mondata, hogy Nulandot

Azt is megjegyezte, hogy Nuland „vezető szerepét” Ukrajna kapcsán „még évekig fogják tanulmányozni a diplomaták és a külpolitikai szakértők.

Nuland közvetlen szerepet játszott az ukrán Majdani forradalomban, ami elindította Ukrajnát azon az úton, amely a mostani háborúban csúcsosodott ki. 2013 decemberében Nuland süteményeket osztogatott a felkelőknek, és ez csak a látható politikai támogatás volt – nem tudni, milyen erőket mozgatott meg az akkori ukrán vezetés megdöntésében.

Hírdetés

Érdemes kiemelni, hogy családja birtokolja és igazgatja az ukránbarát mainstream sajtóban naponta idézett Hadtudományi Intézet (ISW) nevű agytrösztöt, amely nem egyszer volt az ukrán információs hadviselés eszköze, és gyakran csak erős fenntartásokkal lehetett fogani elemzéseit.

Egyelőre nehéz kikövetkeztetni, hogy mi állhat Nuland leváltása mögött.

Tény azonban, hogy Nuland Blinken helyetteseként azt a célt tűzte ki, hogy egy nagy nyugati koalíciót hozzon létre Ukrajna támogatása érdekében. Ez a cél az elmúlt időszakban az amerikai belpolitikai csatározások és Európa óvatos hezitálása miatt kudarcba fulladt. A CNN közlése szerint Nuland azért mond le, mert az ukrajnai támogatási csomag továbbra sem került megszavazásra az amerikai Kongresszusban, az oroszok pedig előrenyomulnak a harctéren.

Az indoklás némiképp sántít, viszont arra utal, az Egyesült Államok külügyminisztériuma más hangvételű stratégiát akar követni Ukrajna kapcsán. Hogy pontosan milyet, az lesz az idei év legfontosabb kérdése.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »