Nyugdíjas veretés és kurrens fémzene

Nyugdíjas veretés és kurrens fémzene

Melyik fesztiválra érdemes az idén menni, ha a nyolcvanas évek rocklegendáiért rajongunk? Hova utazzunk, ha éltünk-haltunk az ezredforduló rádióslágereiért? Akadnak, akik azért elhozzák nekünk napjaink legjobban futó produkcióit is? Az idei nyári külföldi felhozatalt látva az összkép szokásosan vegyesnek mondható.

Annak ellenére, hogy árban nehéz verni a nemzetközileg is jegyzett, immár egy brit–amerikai befektetőtársaság tulajdonolta Sziget Fesztivált, a fellépők évről évre jogosan adnak okot elégedetlenkedésre. Tavaly végre úgy tűnt, nagyot dobtak a népszerű popsztár, Rihanna meghívásával. Az ötlet sikerét a telt ház igazolta, de a barbadosi díva produkciója botrányosan gyatrára sikeredett. Az idén Pink meghívásával csalogat a Sziget, ami visszatérést jelent a jól megszokott retróhoz. Érthetetlen, 2017-ben mit várnak Pinktől, akinek öt éve még csak nagylemeze sem jelent meg, 2006-ban és 2009-ben ráadásul láthatta már a budapesti közönség. A brit Kasabian is lépett már fel a Szigeten, ahova a kanadai Billy Talent szinte hazajár, de a legjobb éveiken ők is túl vannak már.

Az idén a Sziget jobb húzásai között említhetjük a The Kills meghívását. Tavalyi albuma, az Ash & Ice a slágerlisták élére repítette a brit–amerikai indie rock csapatot. Érdemes lesz kilátogatni a gitárzenét elektronikával bolondító Metronomy bulijára, de friss, kurrens és izgalmas hallgatnivalót jelent az amerikai Tycho zenéje is. Aki pedig az energikusabb punk rockra pörög, az idén a színtér egyik nagyágyúja, a Bad Religion dalaira tombolhatja ki magát.

A 25. Telekom VOLT Fesztiválig már nem kell sokat várni, amit idén június 27. és július 1. között rendeznek meg. Meglepő helyzet, de jó döntésnek mondható, hogy meghívták Sopronba az amerikai Linkin Parkot. Felléptetésüket tavaly megkésettnek gondoltuk volna, és valószínűleg egy év múlva sem lenne már aktuális, most viszont épp a megfelelő pillanatban vagyunk. A zenekar idei, One More Light című albuma ugyanis meglehetősen felzaklatta a rajongókat. A vád szórakoztatóbb nem is lehetne: a hívek szerint a mindig is mainstream, tömegkedvenc csapat eladta magát. Mindezt azért, mert most a nu metal helyett egy másik felkapott stílussal próbálkozva veszik poposra-elektronikusra a formát.

Hírdetés

A többi fellépő már kevésbé mondható érdekesnek a VOLT-on. Fritz Kalkbrenner és a Pendulum koncertjét látva a közönség java ma már ásít, piros pont viszont a brit Enter Shikari meghívása. Kiváltképp most, hogy egyik legjobb albumuk, a Take to The Skies épp tíz éve jelent meg, ezért speciális program várható tőlük.

A VOLT után érkezik a Balaton Sound Zamárdiba, és ott lesz az elmaradhatatlan Tiesto és Armin Van Buuren, de július 5. és 9. között fellép Jason Derulo, Robin Schulz és Hardwell is. A Soundnál érdekesebbnek látszik a dunaújvárosi Rockmaraton programja. A tavalyi fesztivált a Megadeth botrányos koncertlemondása árnyékolta be, de szerencsére a szervezőgárda a helyén maradt, és idén újra különlegességekkel várják a fémzenék szerelmeseit. Dunaújvárosba látogat a black metal színtér újdonsült sztárja, a lengyel Batushka, emellett az izgalmas progresszív és melankolikusabb dallamok kedvelői is megtalálják a számításukat. A három fő fellépő közül a Hammerfall lerágott csont már, a Sepultura örök klasszikus, igazán lendületben azonban a pár éve új énekesnőt avató svéd Arch Enemy van.

Fesztiválszezon idején lehetetlen valahol nem belebotlani a Prodigybe. Akik techno veretésre vágynak, idén a debreceni Nagyerdőbe érdemes ellátogatniuk. Kérdés, van-e még valaki Magyarországon, aki szereti, de nem látta még őket? A retró hívei másnak örülhetnek: a Campuson koncertet ad ugyanis a kilencvenes évek dance-csapata, a 2 Unlimited is.

Ha nem tudnánk, a megszokott hármasból ki maradt el Kalkbrenner és a Prodigy mellől, érdemes augusztus 2-án a Fezenre látogatnunk. Németország első számú elektro-exportterméke, a Scooter az idén Székesfehérváron játssza boldog hardcore dalait. A Fezen egyébként is szeret kedveskedni a régi nagyok rajongóinak, jellemzően a rock nagy öregjei közül válogatva. Az idén így Alice Cooperért utazhatnak a hívei, de The Offspring is lesz, ha valaki napfényes punkra vágyna.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »