Nyugati mosószereket is kitiltottak az orosz piacról

Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság utasítására több nyugati mosószermárkát is levettek a boltok polcairól. Az illetékesek szerint a termékek nem felelnek meg a toxikológiai előírásoknak. A mosószerek a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket, valamint a holland virágokat követhetik az orosz piacról kitiltottak sorában.

Az orosz fogyasztóvédelem közleménye szerint a Henkel, a Procter & Gamble a Colgate-Palmolive, valamint a Clorox termékeit nem lehet majd kapni az ország boltjaiban. Az első hírekből ugyan nem derült ki, hogy mennyire széles a frissen veszélyesnek minősített áruk köre, helyi híradások szerint azonban csak egyes konkrét termékeket érint az intézkedés, nem a fenti gyártók teljes palettáját.

A hatóság szerint a fogyasztóvédelmi szakemberek további gyártók háztartási vegyi áruit is vizsgálják majd.

A Henkel szóvivője, Natalia Ovakimian elmondta: semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak az orosz fogyasztóvédelemtől, termékeik pedig korábban átmentek a toxikológiai vizsgálatokon, és biztonságukról állami elismervényt is kaptak.

Tavaly Moszkva széleskörű élelmiszerimport-tilalmat vezetett be az Európai Unióval, az Egyesült Államokkal és néhány szövetségesükkel szemben, akik korábban szankciókkal sújtották Oroszországot az ukrajnai konfliktusban való szerepe miatt. A betiltott áruk listája azóta már bővült a holland virágokkal is, melyekről hivatalosan szintén egészségügyi megfontolások miatt kell lemondaniuk az orosz vásárlóknak.

(Pr7 – Reuters)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »