Nyugat-Szahara felosztását javasolja az ENSZ különmegbízottja

Nyugat-Szahara felosztását javasolja az ENSZ különmegbízottja

2024. 10. 20.

Nyugat-Szahara felosztását indítványozta Marokkó és a függetlenségéért küzdő Nyugat-Szahara felosztását javasolja az ENSZ különmegbízottja Marokkó és a helyi függetlenségi mozgalom között Polisario Front mozgalom között évtizedek óta tartó konfliktus rendezésére az ENSZ térségbeli különmegbízottja – írta meg a Vasarnap.hu.

Staffan de Mistura az ENSZ Biztonsági Tanácsának zárt ülése előtt tartott tájékoztatóján ismertette javaslatát, amely szerinte mindkét fél számára elfogadható, valamint megoldást kínál arra, hogy az északi-afrikai térség lakói eldönthessék, kinek a fennhatósága alatt kívánnak élni.

„Egy ilyen megoldás lehetővé tenné egy független állam létrehozását, másrészt a terület többi részének integrálását Marokkóhoz, az ország szuverenitásának nemzetközi elismerése mellett”– fogalmazott.

A marokkói külügyminisztérium egyelőre nem válaszolt de Mistura felvetésére, amely új megoldást kínál a kérdés rendezésre, miután a térség ENSZ-képviseletére három éve kinevezett olasz-svéd diplomata elődei nem jutottak eredményre közvetítési erőfeszítéseikkel.

Hírdetés

De Mistura elmondta, hogy a marokkói kormányt a térség autonómiájának biztosítására vonatkozó javaslatai benyújtására kérte, ez azonban „nem érinti a nyugat-szaharai kérdés rendezésére javasolt megoldást”. Másfelől az előrelépés elmaradása de Mistura szerint „joggal vethet fel kérdéseket” az ENSZ közvetítői szerepvállalásával kapcsolatban a nyugat-szaharai konfliktus rendezésében.

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen a Polisario Front mozgalom kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért a szomszédos Algéria támogatásával.

Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt. A vezetés Rabatban mindössze autonómiát lenne hajlandó biztosítani a nagyjából Olaszország méretű térségnek, ahol 580 ezren élnek. A térség miatt éles diplomáciai viszály bontakozott ki Algír és Rabat között.

A Polisario Front múlt héten kiadott közleménye szerint a mozgalom arról tájékoztatta de Misturát, hogy nem fogad el olyan kompromisszumot, amely figyelmen kívül hagyná a nemzetközi jogot, vagy ellentétes a függetlenség kérdésében népszavazás kiírását célzó, az ENSZ által is képviselt törekvésekkel.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »