Nyugalomra inti a kézdivásárhelyieket Bokor Tibor polgármester (Vonul a Calea Neamului)

Nyugalomra inti a kézdivásárhelyieket  Bokor Tibor polgármester (Vonul a Calea Neamului)

A Kovászna megyei prefektúra, a Helyi Fejlesztési és Kulturális Egyesület után kedden a Calea Neamului nevű szervezet is értesítette a kézdivásárhelyi önkormányzatot, hogy jelen lesznek Kézdivásárhelyen december elsején. A városházához benyújtott értesítésükben az is szerepel, hogy pontosan hol fognak felvonulni a céhes városban.

Hétfőn Kézdivásárhelyen látták Mihai Sorin Tîrnoveanut, forrásaink szerint két másik személy kíséretében. Bokor Tibor polgármestertől érdeklődtünk, hogy a Calea Neamului képviselői keresték-e fel a hivatalt, van-e tudomásuk december elsejére bejelentett utcai megmozdulásról. Az elöljáró akkor nem tudott arról, hogy a Calea Neamului engedélyért folyamodott volna a hivatalhoz. „Nálunk csak a prefektúra jelezte, hogy december elsején ünnepséget tartanak a Molnár Józsiás utcában található ortodox templomnál, illetve az ott lévő keresztnél. Románia nemzeti napjának megünneplése erre a helyre korlátozódik. Ugyanakkor valamilyen előadást tart a Helyi Fejlesztési és Kulturális Egyesület, őket anyagilag is támogattuk” – mondta el lapunknak Bokor Tibor, aki kedd délután aztán már azt jelezte: 22-én iktattak a városházán egy értesítést, amelyben a Calea Neamului jelzi, hogy Kézdivásárhelyen kívánnak ünnepelni.

Amint arról beszámoltunk, a Mihai Tîrnoveanu nevével fémjelzett ultranacionalista civil szervezet azért hozza szimpatizánsait Kézdivásárhelyre december elsejét ünnepelni, mert az ország „legirredentább településének” tartják a várost – legalábbis Tîrno­veanu Facebook-bejegyzésében ez szerepel fellépésük indokaként.

Hírdetés

Bokor Tibor polgármester elmondta: ők minden szélsőséges megnyilvánulástól és szervezettől elhatárolódnak, és meg­győződése, hogy ezzel a kézdivásárhelyiek is így vannak. „Ebben a városban békésen együtt élnek románok és magyarok, nincs szükségünk arra, hogy valakik ezt a jó viszonyt megzavarják. A Calea Neamului szervezetnek nincs Kézdivásárhelyen beágyazottsága, kívülről toboroznak, hoznak résztvevőket ahhoz, hogy megrontsák ezt a békés viszonyt. Felkérek minden kézdivásárhelyi lakost, magyart és románt egyaránt, hogy ne üljenek fel a provokációnak, és lehetőség szerint a megmozdulás ideje alatt kerüljék a felvonulók útvonalát” – mondotta a polgármester.

Tîrnoveanu beadványában azt jelezte: délben ott lesznek az ortodox templomnál szervezett ünnepségen, onnan 13 órakor felvonulnak a Molnár Józsiás, a Dózsa György és a Petőfi Sándor utcán át a Gábor Áron térre. A Gábor Áron-szobor mögött 14 és 14.30 óra között „ünnepi műsort” tartanak, hazafias dalok hangzanak el, valamint a román himnusz. Úgy becsüli, hogy mintegy 500 személy vesz részt az eseményen. A szervezők Tîrno­veanun kívül: Gheor­ghe Samoilă (Nagypatak), Cristi Iulian Galiceanu (Szászhermány, Brassó megye), Paul Cristian Dascălu (Bákó, Bákó megye) és az ismeretlen illetőségű Dan Ciprian Dascălu.

Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy a december elsejei kézdivásárhelyi ünnepségeken volt már példa főtéri felvonulásra. Zömében akkor is idegenek alkották a tömeget, a helyi román közösség tagjai, kevés kivétellel, elhatárolódtak a megmozdulástól.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »