Nyugalom Bodrogkeresztúron (+ képek olvasóinktól)

Nyugalom Bodrogkeresztúron (+ képek olvasóinktól)

Az ultraortodox zsidók nem viselik különösebben jól a karantént és a szigorított intézkedéseket. Az elmúlt egy hónapból mindenféle különösebb erőlködés nélkül találhatunk erre vonatkozóan híreket. Így például rendre kellett utasítani egy haszid énekest, az „antiszemita” izraeli kormány szigorításokat vezetett be négy ultraortodox jeruzsálemi negyedben, de Tel-Aviv elővárosában is voltak gondok a „náci” izraeli rendőrökkel.

Idén februárban Bodrogkeresztúron jártunk, ahol helyszíni riportot készítettünk, miként lepik el a települést a csodarabbi sírjához érkező haszid zsidók. Idén azonban a Covid-19 még az ő terveiket is átrajzolta, így maga a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője nyilatkozta, hogy tartsák be Rozgonyi István bodrogkeresztúri polgármester különleges rendeletét. Oberlander Báruch rabbi nagyon helyesen átlátta, hogy a rendelet figyelmen kívül hagyása destruktív, és ellenérzéseket szülhet a többségi magyar lakosság körében (kár, hogy azt már nem látja át, hogy a vírusmentes időszakban történő jövés-menés és antiszociális viselkedés szintén ellenérzéseket szül, amint arról beszámoltunk, de ez úgy gondolom, hogy hiú ábránd marad csupán). Azóta ugyan az éj leple alatt vélhetően történtek érdekes dolgok, Rozgonyi polgármester a hosszú hétvégére ismét életbe léptette a már említett rendeletet, ahogy azt a település honlapján olvashatjuk.

Hogyan is nézhet ki a település a zarándokok tömkelege nélkül? Bizonyára februári látogatásunk után alig ismernénk rá az utcákra, közterekre. Bodrogkeresztúron minden jel szerint nyugalom van, olvasóink pedig pár friss képpel kedveskedtek nekünk.

Mindemellett felhívták a figyelmünket egy kerestir.com nevű oldalra is, ahol különböző díjazású (USA-dollár) csomagokat lehet vásárolni donáció (támogatás) címen, ezzel támogatva a zarándoklatot és infrastrukturális költségeit. Hogy a támogatás pontosan mire megy el, rejtély, a legdrágább csomag viszont 3600 dollár, így kétlem, hogy csak gyertyákat vásárolnak belőle a rabbi sírjához.

Lássuk hát a képeket, melyeket ezúton is köszönünk kedves olvasóinknak:

Hírdetés

Ábrahám Barnabás – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »