Nyugalmazott spanyol katonatisztek pótolhatatlannak nevezték Francót – vizsgálatot követelnek ellenük

Nyugalmazott spanyol katonatisztek pótolhatatlannak nevezték Francót – vizsgálatot követelnek ellenük

A spanyol védelmi miniszter ügyészségi vizsgálatot sürgetett csütörtökön egy kiszivárgott elektronikus üzenetváltás ügyében, amelynek során nyugalmazott katonatisztek a hírek szerint Francisco Franco tábornokot éltették, és arról beszéltek, hogy agyon kellene lőni egyes politikai ellenfeleket.

Az Infolibre hírportál tette közzé az üzeneteket, amelyeket a légierő akadémia egykori – az 1963-ban indult osztály – tagjai küldtek egymásnak egy privát Whatsapp-csoportban. Néhányan a csoport tagjai közül aláírói voltak azoknak a leveleknek, amelyeket több tucat nyugalmazott katonatiszt küldött VI. Fülöp királynak novemberben, bírálva az országot irányító baloldali kormánykoalíciót. A levelek nyelvezete több helyen "a szélsőjobboldali politikusok stílusát idézte". Ostorozták egyebek között a Pedro Sánchez miniszterelnök vezette szocialista-kommunista kormányt és azokat az alkukat, amelyeket a kormány kötött szeparatista pártokkal a parlamentben.

Sem VI. Fülöp, sem a spanyol uralkodóház nem reagált a levelekre.

Margarita Robles védelmi miniszter csütörtökön úgy fogalmazott: mind a levelek, mind az üzenetváltás tartalma "elítélendő", és az nem tükrözi a spanyol hadsereg nézeteit.

Hírdetés

"Egyesek – saját magukat a hadsereg tagjainak álcázva, holott már rég nem azok – megpróbálják kínos helyzetbe hozni az államfőt, illetve azon munkálkodnak, hogy besározzák a fegyveres erőket" – mondta a tárcavezető újságírók előtt.

Az Infolibre cikke szerint a Whatsapp-csoportban beszélgetés folyt a Katalónia függetlenségéért küzdő aktivistákról, akiket az egyik tag megjegyzése szerint le kellene lőni. Egy másik résztvevő pótolhatatlannak nevezte Franco tábornokot.

(MTI nyomán)

Egy tábornok emlékére

Deheroizálás balról

Az idegenlelkű nemzetközi baloldal – Franco tábornok exhumálása


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »