Nyomtalanul eltűnt gyermekmenekültek

Nyomtalanul eltűnt gyermekmenekültek

Négyezerhez közelít az idei évben kísérő nélkül érkezett migráns fiatalok száma. A befogadásukra elsődlegesen kijelölt fóti otthon honlapja szerint ugyanakkor csak három tucat gyermek számára van náluk hely. Információink szerint ennél persze jóval többről gondoskodnak, a külföldi kamaszok zöme pedig hamar kereket old. Hogy hányan tűntek el eddig, és mi lehet velük, arról nem kaptunk megnyugtató választ a hatóságoktól.

Minden eltűnt gyermeket keres a rendőrség, de arról nincsenek adataik, hogy hány kísérő nélkül érkezett migráns fiatalnak veszett nyoma az elmúlt hetekben-hónapokban – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig egy hét után sem válaszolt a menekültként magyar gondozásba került ázsiai, afrikai, balkáni fiúk és lányok sorsát érintő kérdéseinkre.

Ezrek indulnak útra egyedül

Július közepén beszámoltunk róla, hogy az év első hat hónapjában a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) 3779 olyan gyermeket regisztrált, aki egyedül tette meg a hazánk és az otthona közötti, nemritkán sok ezer kilométeres utat. Ez egyébként csaknem tízszerese a 2013-as adatnak, és közel 120-szorosan múlja felül a fóti otthon honlapján megadott, migránsok részére fenntartott férőhelyek számát.

Hírdetés

A fóti Károlyi István Gyermekközpont tájékoztatása szerint Magyarországnak 2004-től vannak statisztikai adatai a hazánkba egyedül, felnőtt kísérő, hozzátartozó nélkül érkező kiskorú menedékkérőkről. Róluk hosszú időn át civil és egyházi szervezetek gondoskodtak, s az ehhez szükséges pénzt jobbára uniós pályázati forrásokból teremtették elő. A hazai jogszabályok alapján egyébként ezeket a fiatalokat már korábban is a gyermekvédelmi rendszeren belül kellett volna ellátni, ami viszont alkalmatlan volt erre a feladatra.

Első adandó alkalommal elszöknek

Aztán 2010-től fokozatosan Fóton is megkezdődött a kísérő nélküli kiskorú menedékkérők, menekültek és oltalmazottak gyermekvédelmi szakellátása. Mára már – mint azt Simon Ernőtől, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hazai szóvivőjétől megtudtuk – a gyerekeket elsősorban a Károlyi-központba küldik. Abba az intézetbe, melyben saját bevallásuk szerint jelenleg 32 kiskorúnak tudják megteremteni a teljes körű, otthont nyújtó ellátást, és 50 fiatal felnőttnek az utógondozói ellátást.

Ezzel összevetve a BÁH adatait könnyű elhinni, amit egy ott dolgozó állított: „Ha gumiból lennének a falak, akkor sem férnénk el”. A zsúfoltságon persze valamelyest enyhít, hogy sok fiatal az első adandó alkalommal elszökik. De a kérdésre, hogy hányan vannak ők, és mi lesz velük a távozás után, úgy látszik, ma egyetlen hatóság sem akar vagy tud válaszolni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »