Nyomoznak a kirúgott momentumos hangfelvétele miatt

Ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség a kirúgott momentumos hangfelvételének ügyében – tudta meg a Hír TV. Pencz Andrással azután bontott szerződést a budafoki önkormányzat, hogy kiderült: ott volt, amikor a Momentum Mozgalom leadta az olimpiaellenes aláírásokat.

A rendőrség vizsgálja, hogyan készülhetett a hangfelvétel, amelyen elhangzik a kirúgás indoklása. A Hír TV információja szerint az alpolgármester és az önkormányzat kabinetvezetője fordult a rendőrséghez.

Hírdetés

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint jó érvek szólnak amellett, hogy ilyen helyzetben nyilvánosságra lehet hozni akár egy titokban készített hangfelvételt. A TASZ szakmai igazgatója szerint nem lehet szó visszaélésről, mivel egy alpolgármester nem magánügyről, hanem a közhatalom gyakorlás módjáról beszél a felvételen, amely közügy.

A riportban emlékeztetnek arra, hogy Pencz András 2016 eleje óta dolgozott a budafok-tétényi önkormányzatnak: háttérmunkát végzett, egyebek mellett társadalomtudományi kutatásokban vett részt. Bár a munkájával elégedettek voltak, néhány nappal azután, hogy a Momentum leadta az olimpia elleni népszavazáskor összegyűjtött aláírásokat, váratlanul felbontották vele a szerződést. A beszélgetéskor készült hangfelvétel szerint azért, mert a fiatalember szerepelt egy fotón, amely az aláírások átadásán készült.

Pencz ezután az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, ahol újabb fordulatot vett az ügy. A tárgyaláson kiderült, hogy feljelentést tettek a hangfelvétel miatt a XXII. kerületi kapitányságon. Erre a feljelentésre hivatkozva kérte az önkormányzat az EBH eljárásának felfüggesztését a nyomozás lezárásig. Mint utóbb kiderült a feljelentést az alpolgármester és a kabinetvezető tette.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »