Nyomozás indult a Mészáros Lőrincnél parkoló harci járművek levideózása miatt

Az Átlátszó bicskei drónvideója után nyomoznak a rend őrei, mindez úgy került napvilágra, hogy a lap egyik munkatársát tanúként idézte a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság hétfőn.

A meghallgatáson az is kiderült,

három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett tiltott adatszerzés bűntette miatt folytatnak eljárást ismeretlen tettes ellen,

az Átlátszó újságíróját pedig a Mészáros Lőrinc bicskei rezidenciáján állomásozó harcjárművekről szóló cikkről, és az ahhoz készült videófelvételről kérdezték.

Hírdetés

A Büntető Törvénykönyv (Btk.) alapján tiltott adatszerzést az követ el, aki személyes adat, magántitok, gazdasági titok vagy üzleti titok megismerése céljából más lakását, ingatlanát titokban átkutatja, az ott történteket technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli vagy rögzíti, más zárt küldeményét felbontja vagy megszerzi, vagy elektronikus hírközlő hálózaton másnak tárolt vagy továbbított adatot kifürkész.

A portál jogi igazgatója, Tóth Balázs ügyvéd szerint

a drónfelvételükkel kapcsolatban szóba sem jöhet a tiltott adatgyűjtés bűntette,

ugyanis elkövetési magatartásokként olyan titkos módszereket és eszközöket határoz meg a Btk., amelyeket jogszerű eljárásuk során a bűnüldöző hatóságok is kizárólag bírói, illetve az igazságügyért felelős miniszteri engedéllyel alkalmazhatnak: titkos adatszerzés, titkos információgyűjtés.

Az Átlátszó májusban megjelent cikkében Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő híradása nyomán egy kamerás drón segítségével próbálták kideríteni, milyen harcjárművek állomásoznak Mészáros Lőrinc bicskei birtokán, továbbá, magánhadsereg toborzásáról lehet-e szó, vagy csak egy újabb, drága luxushobbiról.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »