Nyomortanyákhoz hasonlítanak Athén főterei a migránsok miatt

Nyomortanyákhoz hasonlítanak Athén főterei a migránsok miatt

Rátelepedtek az emberkereskedők és a hamis útlevélgyártók az Athénban összegyűlt menekültek csoportjaira: a görög főváros új “menekültnegyedeiben” öt percen belül bárkit megkörnyékeznek, 350 euróért már brit útlevelet is adnak – tudta meg az al-Dzsazíra.

Menekültek és migránsok az athéni Viktória téren 2016. március 4-én. Fotó: EPA/Orestis Panagiotou

Menekülttáborrá változtak Athén külvárosi részei, a különböző nemzetiségű csoportok között pedig hierarchia alakult ki – írta az al-Dzsazíra.

A főtereket afgán migránsok foglalták el, de előbb elüldözték onnan a szomáliai, szudáni és eritreai menekülteket. Egy-két szíriai, iráni és pakisztáni migráns is meghúzódott a közterületeken, de ehhez az afgánok jóváhagyása is kellett.

Jelenleg 25 ezer bevándorló ragadt Görögországban, az ellepett fővárosi terek pedig nyomortanyákhoz kezdenek hasonlítani.

A kábítószer és prostitúció rögtön felütötte a fejét. Szemét között, piszkosan tengődnek a migránsok a köztereken, hiszen a görög kormány nem tud velük foglalkozni.

A nyomor az embercsempészeknek kedvez

Ezt a helyzetet használják ki az embercsempészek – tudta meg az al-Dzsazíra, aki athéni terekre küldte rejtett kamerákkal felszerelt riportereit.

A látogatásokból kiderült, hogy tolonganak az embercsempészek, a közvetítők és a fordítók a terek melletti kávéházakban. Kihasználják a görög kormány tétlenségét és hatalmasat kaszálnak a migránsokon.

Egy brit útlevelet például már 350 euróért be lehet szerezni. A riporterektől csupán két fotót kért egy dél-szudáni embercsempész, akivel szóváltásba keveredtek, mert át akarta verni őket.

A görög hatóságok képtelenek bármit tenni az útlevél-hamisítás ellen. A rendőrség nyíltan bevallotta, hogy alulmaradtak az embercsempészet elleni harcban.

Már országos szinten is köztudottá vált, hogy a 250 dolláros spanyol útlevelek a legolcsóbbak, de ha valaki francia vagy amerikai iratot akar, háromezer dollárt kell fizetnie érte.

Gyakran hamis pecséteket is nyomnak az eladott útlevelekre, hogy valódinak tűnjenek. Sok gyártó már a hologramos matricát is le tudja másolni, ami az útlevél egyik legfontosabb része.

Akik nem tudnak útlevelet vásárolni, azok vagy a macedón határhoz tartanak, vagy már ott vannak. Aki a nyomornegyedekben marad, újabb csoportok érkezésére számíthat, és ez egészen addig folytatódik, amíg vissza nem toloncolják a migránsok nagy részét Törökországba, vagy amíg ki nem nyílik a macedón határ.

forrás: al-Dzsazíra / hirado.hu

The post Nyomortanyákhoz hasonlítanak Athén főterei a migránsok miatt appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »