Nyomornegyed hátráltatja az olimpiai falu építését

Nyomornegyed hátráltatja az olimpiai falu építését

Nyomornegyed hátráltatja az olimpiai park és az olimpiai falu építését Rio de Janeiróban, elszánt lakók ragaszkodnak megszokott életükhöz, és nem hajlandók elköltözni az ötkarikás játékok útjából.

Kísértetváros Rio de Janeiro szélén. A romok mellett épül az olimpiai park és az olimpiai falu a jövő évi ötkarikás játékokra. A nyomornegyedből ötven család nem hajlandó elköltözni, a többiek megegyeztek a hatóságokkal. „Még mindig nagyon nyugtalan vagyok, mert nem tudom, mi fog történni velem, de abban biztos vagyok, hogy jogom van maradni. Jogom van akár kétszáz évig itt maradni, a házamban, a földemen akarok maradni, a közösségemben, ahol boldog vagyok. Ezt a boldogságot semmi pénzért nem adnám” – mondta egy riói lakos.

Hírdetés

Az otthonukhoz ragaszkodó lakók igyekeznek megakadályozni a favella lebontását. Többször is összecsaptak a rendőrökkel. „Nincs még egy ilyen hely Rio de Janeiróban. Ez egy nyugodt hely, ahol az emberek békében élnek, akár nyolcvan-kilencven évig, de ha elköltöznek, meghalnak. Tudok öt emberről, akik elmentek innen és meghaltak a környezetváltozás miatt. Itt nincs kábítószer-kereskedelem, a gyerekek éjszaka is játszhatnak az utcákon, a nők is akkor jönnek-mennek, amikor akarnak, és senki sem zaklatja őket. Azt szoktam mondani, ez egy darabka mennyország” – fogalmazott Jose Scominot riói lakos.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint a brazil kormány egyelőre nem bizonyította meggyőzően, hogy a nyomornegyed lakóinak muszáj elköltözniük. A helyiek szerint a területre azért van szükség, hogy luxuslakásokat és hoteleket építhessenek.

2009 óta több mint húszezer embernek kellett elhagynia az otthonát Rió különböző negyedeiben a 2014-es labdarúgó-világbajnokság és a 2016-os olimpia miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »