Nyomon követhető az ultraliberális, globálcion szál a pedagógustüntetések mögött

Senki sem állítja, hogy a magyar közoktatási rendszer tökéletes volna. Biztos vagyok benne, hogy van rajta javítani való. De abban is egyre biztosabb vagyok, hogy az utóbbi napokban zajló pedagógustüntetés szervezőit a legkevésbé sem érdeklik a szakpolitikai kérdések – írta blogbejegyzésében Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Szerinte a mostani akciók sokkal jobban hasonlítanak a Hallgatói Hálózat 2012-es és 2013-as demonstrációihoz, mint egy értelmes szakmai párbeszéd kezdetéhez.

A szerző összeszedte a legfeltűnőbb, közös pontokat:

Hírdetés

Egyrészt a követelések jellege. Lánczi szerint habár a HaHának még csak 6 pontja volt, a Pedagógusok Sztrájkbizottsága pedig már 25-tel készült, mégis sok hasonlóság fedezhető fel a két csomag között. A „reform” kifejezés például mindkét esetben a közelmúlt változásainak visszacsinálását jelenti. A HaHa követelései közül ilyen volt többek között a hallgatói szerződések megszüntetése illetve a képzeletbeli tandíj eltörlése. A mostani pedagógus-követelések többsége hasonló szellemben íródott: a tanárok kötött munkaidejének eltörlése, a tananyag és a kötelező óraszám radikális csökkentése, vagy éppen a tankötelezettség korhatárának 18 évre történő visszaállítása (amire egyébként az EU 28 tagállamából mindössze kettőben van példa). Lényegében tehát nem javasolnak semmit, azon kívül, hogy mindent csináljanak vissza.

Kettő: tüntetés van, tárgyalás nincs. Ahogyan a HaHa is jobban élvezte az egyetem- és hídfogalásokat a kevésbé látványos és kevésbé lázadó tárgyalóasztalos megoldásoknál, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete csípőből a Köznevelési Kerekasztal bojkottjára hívott fel. Követelések vannak, tüntetések vannak, de tárgyalás nem lesz.

Lánczi Tamás megemlíti a politikai motivációt is: a HaHa aktivisták rendszeres vendégei voltak a Milla gyűléseinek, és maguk is elismerték, hogy az Egyesült Államokból kapnak segítséget, a szálak pedig természetesen Soros Györgyhöz vezettek. Ahogyan most is. A múlt hétvégén megrendezett Országos Tantestületi Értekezlet főszervezői között ott vannak Soros civiljei, a Humán Platform és a Hívatlanul Hálózat. Gulyás Márton pedig mára a kormányellenes liberális tüntetések kabalaállatává vált.

Mindezek fényében csak halkan kérdezzük meg: hol voltak a tüntetés szervezői, amikor Gyurcsányék 40 milliárdot vontak ki a közoktatásból? Hol voltak, amikor elvették a 13. havi fizetésüket? És hol voltak, amikor több mint 20 iskolát ítéltek bezárásra? – jegyezte meg Lánczi.

mozgasterblog.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »