Nyoma veszett a török flotta egy részének

A pénteki államcsíny-kísérlet óta a török flotta parancsnokával együtt 14 hajót szó szerint elnyelt a föld. Még az sem tisztázott, hogy a szóban forgó hajókat irányító parancsnokok és tengernagyok Erdogan vagy a lázadók oldalán állnak.

A török haditengerészet számos hajójának nyoma veszett, parancsnokaik minden valószínűséggel a lázadók oldalán állnak – írja a The Times saját forrásra hivatkozva.

Veysel Kosele, a török flotta parancsnoka korábbi hírek szerint a lázadók fogságába esett, ám a többi haditengerészeti vezető átpártolása után Kosele Erdoganhoz való hűsége is megkérdőjeleződött.

Még nem tisztázott, hogy a a parancsnok önként távozott volna a hajókkal az államcsíny menetrendje szerint vagy esetleg átverték és  útközben ejtették túszul.

Hírdetés

Az eltűnt hajók mindenesetre nem küldtek eddig semmilyen jelzést a kikötőbe. A hajóknak eredetileg az Égei-tengeren vagy a Fekete-tengeren kellett volna járőrözniük, így tartalékaikkal sokáig eljuthatnak segítségkérés nélkül is.

Legtöbben azt feltételezik, hogy a görög partok felé tartanak a hajók, mivel szombaton nyolc görög parancsnok repült titokban Görögországba, és politikai menedékjogot kértek.

A hazatérés nem opció

A török börtönökben jelenleg 85 tábornok és tábornagy vár Edogan ítéletére, aki egyre jobban hajlik a halálbüntetés felé. Több tucatnyi tisztet még vallatnak, az államcsíny főszervezőjének kikiáltott Akin Oztürk tábornokot és Adem Hududi parancsnokot pedig már hivatalosan is letartóztatták.

A pénteken kezdődő törökországi puccskísérletnek 280 kormánypárti és 24 lázadó áldozata volt, több ezer embert őrizetbe vettek, a kormány pedig az amerikai székhelyű Fethullah Gülen muzulmán papot nevezte meg a puccs kirobbantójának.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »