Nyolcvan éves Sztevanovity Zorán

Nyolcvan éves Sztevanovity Zorán

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli pénteken Sztevanovity Zorán. A Kossuth- és Liszt Ferenc, valamint Prima Primissima díjas zenész a legendás Metro együttessel robbant be a könnyűzenei életbe.

Zorán Szerbiában született

Sztevanovity Zorán 1942. március 4-én született Belgrádban, ám a család 1948-ban Magyarországra költözött, és sosem tértek vissza Jugoszláviába, végleg Budapesten telepedtek le.

Budapesten érettségizett, majd felvételt nyert a műegyetem villamosmérnöki karára. Öt szemesztert elvégzett, az egyetemet  azonban nem fejezte be, mert öccsével, Sztevanovity Dusánnal a műszaki pálya helyett inkább a zenét választotta. A tudomány iránti érdeklődése azonban nem múlt el.

Metrós évek

Hírdetés

Nevéhez fűződik a legendás Metro együttes megalapítása. Eredetileg a Zenith együttes nevén kezdtek zenélni 1960-ban Dusánnal, Rudas Andrással, Elekes Zoltánnal, Maka Bélával és Bálint Istvánnal. A 62-es Ki mit tud?-on már Metróként indultak, de az erősítőjük leégett, nem tudták befejezni az előadást. Az akkori szabályok szerint kétszer nem indulhatott egymás után ugyanaz a formáció, ezért 1963-ban Zorán szólóban indult, a Metro pedig kísérte, és így nyerték a tehetségkutatót.

Zorán rövid ideig a Taurus Ex-t basszusgitáros-énekese lett, majd Nyugat-Európában, a vendéglátóiparban zenélt.

Szólókarrier

1974-ben tért haza, szólóelőadóként próbálkozott. 1976 nyarán következett be fordulat Zorán pályafutásában: ekkor kezdett el közösen dolgozni Presser Gáborral.

A karrierje azóta is töretlen, több mint fél évszázada a magyar könnyűzenei élet egyik legismertebb szereplője.

Pályafutását Kossuth- és Liszt Ferenc, valamint Prima Primissima díjjal ismerték el.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »