Nyolcvan éve született az Omega együttes alapító tagja, Benkő László – hűsége és embersége példaértékű

Nyolcvan éve született az Omega együttes alapító tagja, Benkő László – hűsége és embersége példaértékű

Nyolcvan éve, 1943. június 12-én Szombathelyen született Benkő László, az Omega együttes vezetője, aki nem csak kiváló zenészként, hanem nagyszerű emberként is kivívta társai tiszteletét.

Néhány hete, május 17-én Kóbor János, az Omega frontembere születésének 80. évfordulójára emlékeztünk. Természetes, hogy most Benkő László – sajnos, szintén meg nem élt – életjubileuma kapcsán is fejet hajtunk az Omega életműve előtt.

Milyen ember volt? Személyes ismerősei, zenésztársai szerint elbűvölő. Három példát ragadnánk ki a rá való visszaemlékezésekből.

Először jöjjön Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa, aki ugyancsak már a „Csillagok útján” jár, ahová 2020 novemberében mindössze három nappal később lépett, mint Benkő. 2014-ben adta ki a Basszus! Omega! című könyvét, melynek alcíme: Ez egy életre szól (Omegától alfáig). Ennek 39. oldalán így kezdődik a Benkő Laci c. fejezet: „Ő egy jelenség. A Benkő! Egy igazi, jólelkű, rendes embert ismertem meg benne. Egy cinikus mondás szerint a „rendes ember” nem foglalkozás, de ő tényleg az volt. Nem dumált senki háta mögött, élt-halt a bandáért, mindent megcsinált, amit kellett.”

Az Omega-történet egyik emlékezetes éve 1971, amikor Presser Gábor (beceneve: Pici) és Laux József elhagyták a zenekart, sőt, a szövegíró Adamis Anna is követte őket az akkor alapított L.G.T.-be. Benkő már évek óta nem játszott billentyűs hangszereken, mivel azokat Presser szólaltatta meg. Az Omega újított, Debreczeni Ferenc lett az új dobos, Sülyi Péter a szövegíró. Valódi csapatmunka révén még nagyobb sikereket értek el, 1976-ban elindították az „űr-rockot” is. Mihály Tamás  könyvében így emlékezik vissza erre a korszakra:

Molnár György, az Omega gitárosa Tóth Péterrel együtt írta Az Omega a gitár mögül 2021-ben megjelent nem csak szép, hanem szintén izgalmas könyvét.

Az Élet a zenekaron belül c. fejezetben (ez a 90. oldalon van) többek között ezt írja:

A harmadik idézet pedig Schuster Lóránt, a P. Mobil vezetőjének Kaptafa c. könyvéből van (ennek alcíme: Kocsmai beszélgetések Rozsonits Tamással). Itt a 200. oldalon van a Benkő László c. fejezet, és az így indul:

Hírdetés

Mindhárom visszaemlékezés abszolút összhangban szól Benkő László emberi nagyságáról. Az a mély alázat és hűség a zenéhez és az együtteshez, amit mutatott, példaértékű.

Az Omega együttes 2013-ban ebben a legendás összeállításban kapta meg a Kossuth-díjat: Benkő László, Debreczeni Ferenc, Kóbor János, Mihály Tamás és Molnár György.

Benkő László több szólólemezzel is jelentkezett, köztük a két részben kiadott szintetizátoros Lexikon-albumok. Koncertezett azokban az években, amikor az Omega nem állt színpadon (a zenekar 1987 után az 1994-es népstadioni koncerttel tért vissza). 2001-ben jelent meg az Omega-mix albuma (ennek a hangfelvétele itt is elérhető ), de az alábbi videón is.

Benkő László egy 2015-ös pozsonyi Omega-sajtótájékoztatóján (ezen Kóbor Jánossal és Debreczeni Ferenccel vett rész, és az Omega pozsonyi Oratórium-koncertjéről tájékoztattak) mondta, hogy számára a zene nem csak hobbi, szakma, hanem függőség is. „Ha nem játszhatnék egy hónapig, belehalnék” – tette hozzá. Az Omega-koncertek tartották benne a lelket, ám a koronavírus-járvány miatt ezek 2020-ban megszakadtak. Ekkor jelent meg az utolsó Omega-album, a Testamentum is –52 évvel az első Omega-lemezt (Trombitás Frédi és a rettenetes emberek). Köztük ott volt még a következő Omega-lemezek: 10 000 lépés, Éjszakai országút, Élő Omega, Omega 5/Szvit, Nem tudom a neved, Időrabló, Csillagok útján, Gammapolis, Az arc, Omega XI, Legendás kislemezek, A Föld árnyékos oldalán, Babylon, Trans and Dance, Egy életre szól, Égi jel, Kiabálj-énekelj! (“hiánypótló” kislemezekből), Volt egyszer egy vadkelet.

És a több ezer koncert!

Benkő László 60 éven át tartó zenéjével rengeteg embernek okozott örömet.

És van, amin az idő vasfoga sem tud kikezdeni. Az Omega örök!

Oriskó Norbert / Felvidék.ma

Kapcsolódó cikkek:

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »