Nyolcszáz kiló szalmonellás csirkemáj került Magyarországra

Nyolcszáz kiló szalmonellás csirkemáj került Magyarországra

Szalmonellával fertőzött baromfitermékeket terítettek az Európai Unió piacán a lengyelek. Nemrég a szlovákiai hatóságoknak kellett intézkedniük, ajd kiderült, hogy két magyar kereskedőhöz is jutott a szalmonellás csirkemájból. A Nébih azonnal intézkedett – írja a Magyar Nemzet.

A magyar hatóság az európai uniós riasztási rendszeren (RASFF) keresztül kapta a jelzést. A lap a Nébihtől megtudta, hogy a közelmúltban a litván hatóság tett RASFF-bejelentést, miszerint lengyel fagyasztott csirkecombban szalmonellát mutattak ki.

Hírdetés

A bejelentést kiterjesztették az ugyanattól a gyártótól származó fagyasztott csirkemájra is. Kiderült, hogy ez utóbbiból mintegy 800 kilogramm érkezett két magyar kereskedőhöz, a termékek esetében a hatósági intézkedés folyamatban van.

A hivatal tájékoztatása szerint az uniós riasztási rendszeren keresztül csak az idén eddig 112 bejelentést tettek a tagállamok lengyel eredetű baromfihús szalmonellafertőzöttsége miatt. Ezek közül Magyarország négy esetben volt érintett: három élelmiszer és egy állateledel alapanyagában mutatták ki a baktérium jelenlétét, a szükséges intézkedéseket minden alkalommal megtették a szakemberek – írja a Magyar Nemzet.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »