Nyolc koffernyi dollár a baloldal kampányában

Nyolc koffernyi dollár a baloldal kampányában

Kezdhet félni az ellenzék! – Nézzék meg!

Nagy Attila Tibor politikai elemző, ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász és Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója voltak Lánczi Tamás vendégei az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban. A beszélgetés első felében a hazai baloldal amerikai pártfinanszírozási botránya volt terítéken, amelynek nemzetbiztonsági vizsgálatáról szerdán hoztak nyilvánosságra részleteket.

Eddig példa nélküli a magyar demokrácia történetében – reagált Lomnici Zoltán alkotmányjogász a magyar ellenzék amerikai kampányfinanszorázására, melynek keretében több mint hárommilliárd forint érkezett az Egyesült Államokból a magyar baloldal pártjaihoz az országgyűlési választások előtt. Az alkotmányjogász úgy fogalmazott:

Nagy Attila Tibor szerint párttörvény azt mondja ki, hogy párt nem fogadhat el külföldi finanszírozást, Márki-Zay Péter Mindenki Magyarország Mozgalma viszont nem párt. Az elemző elismerte ugyanakkor a műsorvezető felvetését, miszerint a baloldalra érkezett támogatásból jelentős részt kaptak a Datadat cégei, akik kampánytevékenységet folytattak, amikor az ellenzéki pártok plakátjait terjesztették és telefonon keresték meg a szavazókat.

Hírdetés

Kiszelly Zoltán a külföldi pénzek donora, az Action for Democracy (AD) kapcsán kiemelte, a szervezetet idén február 24-én alapítottak, majd március elején már nagy összegű támogatásokat utalt a magyar baloldalnak. Az elemző hangsúlyozta, hogy „ezek nem mikroadományok voltak, hanem előkészített finanszírozás”.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak, az adás felvételét pedig a fenti videóban nézhetik meg.

www.demokrata.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »