Nyolc halott, negyvennyolc sérült – négy éve történt a londoni terrortámadás

Nyolc halott, negyvennyolc sérült – négy éve történt a londoni terrortámadás

Ma van az évfordulója a 2017. június 3-ai londoni terrortámadásnak, melyet az Iszlám Állam magára vállalt. A támadók a London hídra felhajtva a sétáló tömegbe hajtottak, majd a közelben lévő piacon, a Borough Market környékén járókelőket késeltek meg.

A London hídon egy fehér furgon nagy – egyes szemtanúk becslése szerint óránkénti 80 kilométert elérő – sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből kiugrott három ember, és késsel támadt a járókelőkre a Borough Market környékén. A merényletben nyolcan meghaltak, és negyvennyolcan megsérültek. A terrortámadást három férfi hajtotta végre, a 22 éves Youssef Zaghba, a 27 éves Khuram Shazad Butt és a 30 éves Rachid Redouane, akik szorosan kapcsolódtak az iszlám valláshoz – írták a local.gov.uk honlapján.

 

Rachid Redouane, Youssef Zaghba, Khuram Shazad Butt (Fotó: MTI/EPA/Londoni rendőrség)

Butt megelőző este a London külvárosi részéből egy kisteherautót bérelt. Eredetileg egy 7,5 tonnás teherautót akartak bérelni, ám erre nem volt elég pénzük.

A három merénylő palackokból és ragasztószalagból készült hamis robbanóöveket készített, melyeket a merényletkor viseltek. A rendőrség szerint azért, hogy félrevezessék őket, és alkalomadtán túszhelyzetet hozhassanak létre.

Hírdetés

A londoni rendőrség által 2017. június 11-én közreadott kép a londoni merénylet elkövetőinél talált robbanószer-utánzatokról (Fotó: MTI/EPA/Londoni rendőrség)

Emellett csuklójukhoz szíjazott kerámiapengés konyhai késekkel is felszerelték magukat.

(Fotó: MTI/EPA/Londoni rendőrség)

2017. június 3-án este 10 órakor a bérelt furgonnal a London hídra hajtottak, ahol a járművel óránként 80 kilométeres sebességgel a hídon sétáló tömegbe hajtottak. Majd ezt követően egy kocsma, a Barrow Boy and Banker pub előtt karamboloztak, és a három merénylő itt elhagyta a teherautót. Ezután a Stoney Streeten gyalogosan haladva több étteremnél és pubnál válogatás nélkül embereket késeltek meg, végül a három férfit a kiérkező rendfenntartó hatóságok a bejelentést követően nyolc percen belül lelőtték.

A terrortámadás során nyolc ember vesztette életét, illetve negyvennyolcan súlyos sérüléseket szenvedtek, ebből tízen pedig válságos állapotba kerültek.

Florin Morariu, egy Londonban dolgozó román pék és Roy Larner, egy helyi Millwall-szurkoló puszta kézzel szálltak szembe a terroristákkal. Ezt a rendőrség senkinek sem tanácsolja, éppen ellenkezőleg, menekülést vagy elrejtőzést javasolnak hasonló szituációban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »