Nyolc gigányi lehallgatott hangfelvétel készülhetett az ózdi polgármesteri hivatalban

Nyolc gigányi lehallgatott hangfelvétel készülhetett az ózdi polgármesteri hivatalban

Az eddigi leggusztustalanabb választási kampányra kell felkészülnie az országnak, jelentette ki Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere, miután a feltételezések szerint több hónapon keresztül hallgatták le ismeretlenek a hivatali irodáját. Az ügyben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság már megkezdte a nyomozást.

Janiczak Dávid a napokban egy Facebook-bejegyzésben adta az ózdi választópolgárok és a szélesebb közvélemény tudtára, hogy “hónapokon keresztül ismeretlenek aljas szándékkal illegálisan lehallgattak a polgármesteri irodámban. Felvételeket készítettek az ott elhangzott bizalmas, sokszor szenvedélyes, kontroll nélküli beszélgetésekről”. A felvételek egy részét később a világhálóra is felpakolták, a jobbikos városvezető is innen értesült először a megfigyeléséről.

November 21-én jelent meg egy lehallgatott hangfelvétel  a világhálón egy belső kabinetülésről, és ezután megkeresett engem egy férfi, aki további 3-4 felvételt is megmutatott nekem – idézte fel a feljelentés előzményeit Janiczak Dávid. Ez az ember elmondta azt is, hogy még további 8 GB mennyiségű lehallgatott anyagot kapott “ismeretlenektől”, amelyek augusztus közepe és november közepe között keletkeztek a polgármesteri hivatalban.

Több száz órányi lehet a felvétel

Hogy a 8GB mennyiség megfoghatóbb legyen, elvégeztünk egy gyors számítást: a legelső hangfájl, ami a kezünk ügyébe került egy interjú volt, amely kb. 40 perc hosszúságú volt, és nagyjából 20MB-ot foglalt el. Az ózdi hivatalban rögzített 8GB-nyi hangfelvétel ennek példájából kiindulva 266 órányi lehet. Ha minden nap mondjuk 10 órányit rögzítettek, a hét 5 munkanapján, akkor ez akár több, mint egy egész hónapot is felölelhet. Persze más fájlformátum és tömörítés esetén ez akár még jóval több is lehet.

Janiczak szerint különös volt, hogy a titokzatos megkeresője “nem akart tőle semmit”, és az is szemet szúrt neki, hogy a megmutatott felvételek 16-24 másodperc hosszúságúak, azaz a szövegkörnyezetből kiragadott félmondatok szerepelhetnek mindössze azokon,

„amik viszont így tökéletesen alkalmasak arra, hogy eltorzítva a valóságot, indulatokat szítsanak az emberekben”

– tette hozzá. Sok olyan téma van, amelyről természetétől adódóan másképp beszélünk nyilvánosan, és másképp egy baráti beszélgetés alkalmával – folytatta Janiczak -, az utóbbi esetben egészen más szenvedéllyel, átéléssel, lendülettel fogalmaz mindenki.

Szerinte viszont az, hogy nem az otthonából, hanem a polgármesteri hivatalból szivárogtak ki felvételek, jelzi, politikai célokra, politikai támadásra akarják az illegális úton lehallgatott információkat felhasználni.

De vajon, hogy sikerült lehallgatni észrevétlenül Ózd város első emberét?

Hírdetés

– tesszük fel a kérdést.

A polgármesteri irodát átvizsgálták, ott poloskát nem találtak, így feltételezhetően a lehallgatott időszakban a tettes minden egyes nap reggel letette az irodában a diktafont, este pedig elvitte onnan azt. További kérdéseket vethet fel, hogy mivel külsős az irodába nem juthat be, így vélhetően belső munka eredménye a kémkedés.

“Miután megnyerte a polgármesterválasztást a Jobbik, nem kezdett tisztogatásba az önkormányzati hivatalban, akik az előző fideszes adminisztrációban ott voltak, azok érdemeik szerint megtarthatták a munkahelyüket”

– mutatott rá ezzel kapcsolatban a jobbikos városvezetés sebezhetőségére Janiczak Dávid.

Felvetettük azt is, hogy legutóbb a TV2 úgy hamisította meg Vona Gábor szavait, hogy a jobboldali ellenzéki párt elnöke által megfogalmazott mondatnak mindössze csak az első felét idézték a “hírműsorukban”. Ez a veszély most is fennállhat.

“Tisztességesen vezetem a települést, a Jobbik Ózdon bebizonyította, hogy még kormányzati ellenszélben is képes sikeresen irányítani egy magyarországi középvárost”

– szögezte le felvetésünkre a politikus. Mivel az önkormányzat eredményein nem tudnak fogást találni, ezért nyúlnak ilyen illegális és nemtelen eszközökhöz – tette hozzá.

Már nincs másfél év sem az országgyűlési választásokig, Janiczak szerint

“az eddigi leggusztustalanabb választási kampányra kell felkészülnie az országnak”,

amely során minden eszközt be fog vetni az Orbán-kormány. Ennek volt egyik feltétele a média szinte teljes bekebelezése – vélekedett az ózdi polgármester.

Janiczak szerint félő, hogy a kampány során – csak úgy, mint korábban Vona Gábor esetében is -, a jobbikos politikusok minden lépését követni fogják, a magánéletükről szóló híreket eltorzítva mutatják be, vagy épp olyan eseményekről számol majd be a Habony-művek, amelyek meg sem történtek. “Mindegy, mi az igazság” – vonta meg a következtetést a településvezető.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »