Nyolc általánossal is lehet valaki német külügyminiszter? Naná!

Nyolc általánossal is lehet valaki német külügyminiszter? Naná!

Ha az Európai Parlament élére megfelelt így, akkor a német külügyi tárca már igazán semmiség lesz Martin Schulz számára. A bevándorláspárti szociáldemokrata politikus, sajtóinformációk szerint ugyanis esélyes lehet hazája külügyminiszteri posztjára.

Miután Joachim Guack jelenlegi szövetségi elnök bejelentette, hogy nem kíván újabb ciklust betölteni, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter merült föl a politikus lehetséges utódaként, amit a német közélet – reális kihívó híján – már kész tényként kezel.

Mivel a jövőben megüresedő külügyéri posztra Sigmar Gabriel szociáldemokrata alkancellár jelöl ki utódot, nagyon valószínű, hogy párttársa, az EP hamarosan leköszönő elnöke, Martin Schulz lesz a német külpolitika hivatalos képviselője.

Hírdetés

Ugyan Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) és Sigmar Gabriel (SPD) hétvégi csúcstalálkozóján nem sikerült végső megállapodásra jutni az ügyben, tény, hogy a világ számos vezetőjével, köztük Donald Trumppal szemben is rendkívül kritikus Steinmeier jelenleg az egyik legnépszerűbb német politikus, így kézenfekvő választás lenne az elnöki tisztségre.

Martin Schulz számára politikailag azért is lehet különösen jövedelmező az esetleges külügyminiszteri kinevezés, mert sajtóhírek szerint a különböző tisztségviselők kinevezése révén, idei leköszönésével komoly befolyási hálót hagy maga után Brüsszelben. Ezt pedig remekül fel tudná használni a baloldali-liberális értékrend tartósítása és saját személyes politikai preferenciáinak érvényesítése érdekében.

Az elemzők arra számítanak, hogy Schulz külügyminisztersége alatt egy minden eddiginél migránsbarátabb német és európai külpolitika időszaka köszönthet ránk.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »