Nyitra megye első magyar nyelvű, korai fejlesztést segítő központja állami támogatottá vált

Az Artis Centrum 2015 óta működik; az első olyan központ Szlovákiában, ahol szakmai csapat – gyógypedagógus, konduktor, logopédus, mozgásfejlesztő szakember, TSMT-terapeuta, pszichológus, speciális pedagógus – képes segíteni a megyében élő, magyarul beszélő családokat. Év végére a megszűnés fenyegette őket – a megyének köszönhetően egyelőre megmenekültek.

Az Artis Centrum korai fejlesztő és terápiás centrum legfőbb célja, hogy a gyermekek anyanyelvükön kapjanak fejlesztést, amely kellően felkészíti őket az óvodai és az iskolai kihívásokra – hangzott el az október 16-án tartott sajtótájékoztatón, székhelyükön, a komáromi Marina Parkban.

Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma

Az eseményen meghívott vendégként jelen voltak a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség és a Selye János Egyetem Tanárképző Karának munkatársai, megyei és városi képviselők, az intézményt támogató szervezetek képviselői, valamint Komárom polgármestere, Keszegh Béla.

Mint elhangzott, az Artis Centrumban olyan gyerekekkel foglalkoznak, akiknél a szülők szeretnék idejében megelőzni és kezelni a beszéd-, figyelmi, tanulási és viselkedési problémákat.

„Fontos kiemelni: a megelőzés, a korai segítségnyújtás, tanácsadás mindig is nagy szerepet töltött be a korai fejlesztő központok életében. Újszerű terápiákat alkalmazunk, az egészségügyi és gyógypedagógiai módszereket egyaránt ötvözve” –

hívták fel a figyelmet.

A megye részéről köszöntőt mondott Bauer Ildikó képviselő, aki érintettsége okán megható szavakkal méltatta a központ munkásságát. A továbbiakban Csenger Tibor, Nyitra megye alispánja kiemelte, hiánypótló szolgáltatást nyújt a régióban a központ. Leginkább azért, mert egyedülálló módon, magyar nyelven zajlanak a fejlesztések.

„Nyitra megyében hasonló szolgáltatásokat nyújtó, államilag támogatott, magyar nyelvű intézmény nem volt. Eddig kizárólag csak szlovák nyelven kínálták szolgáltatásaikat és tanácsadásaikat a szülőknek”

– húzta alá.

A központ 2024 júliusától bekerült az államilag támogatott intézmények rendszerébe, bár nem teljes egészében – derült ki.

Bauer Ildikó, Csenger Tibor és Barthalos Réka (Szalai Erika/ Felvidék.ma)

Hírdetés

A megyei támogatásnak köszönhetően a magyar szülők számára egyes szolgáltatások ingyenessé válnak. „Nyitra megyében 80 különféle szerződésen keresztül kapnak megyei támogatást a magánintézmények, ezek között felnőtteknek, gyerekeknek nyújtott szociális szolgáltatások vannak. A megye 250 milliós dologi kiadásokra szánt költségvetéséből 69 millió megy szociális szolgáltatásokra. Az egész költségvetés 67 százalékát teszi ki az iskolaügy és a szociális szolgáltatások” – jegyezte meg az alispán, hozzátéve, a magyar érdekképviselet szempontjából tagadhatatlanul fontos szerep jut a Magyar Szövetségnek.

Barthalos Réka, az intézmény igazgatója köszöntőjében rámutatott, működésük kilenc évében szoros szakmai együttműködést ápoltak pedagógusokkal, oktatási szakemberekkel. Az eltelt időben több mint 1700 család kért és kapott segítséget a központtól.

Rámutatott, az Artisban elérhető fizető szolgáltatásokat az utóbbi időben egyre kevesebb család tudta a saját pénztárcájából fedezni – a központ eddig javarészt ezekből a forrásokból volt képes működtetni az intézményt. Ennek kapcsán megköszönte a Carissimi Nonprofit Alapnak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének az elmúlt években nyújtott támogatást, amelyek nélkül ellehetetlenült volna eddigi működésük. „Támogatásaink ellenére idén decemberre elérkeztünk volna a holtponthoz – külső források bevonása nélkül a központ fennmaradása nem lehetséges” – mondta.

„Ha a megye nem nyújt segítséget, nemcsak a központot kellett volna bezárni, de kilenc év munkáját is fel kellett volna adni”

– mutatott rá.

Meghívott vendékek, szakmai partnerek (Szalai Erika/Felvidék.ma)

 

Mint mondta, az elmúlt egy évben sikerült megszerezniük az akkreditációt, megvalósultak a kötelező ellenőrzések, továbbképzéseken vettek részt, beszerezték a szükséges engedélyeket és sikeres pályázatot nyújtottak be, miáltal akkreditált és bejegyzett Nyitra megyei szociális intézményként működnek tovább.

Az elnyert pályázatnak köszönhetően Nyitra megyében elsőként – mint magyar nyelvű intézmény – a megyében élő 0–7 éves gyermekek és családjaik komplex, korai fejlesztésére kaptak támogatást, amelyben jelenleg 51 család 52 gyermeke érintett.

„Szervezetünk bővített, komplex,  koraifejlesztés-szolgáltatási csomaggal segíti a szülőket és a gyermekeket. A szolgáltatások célja, hogy támogassák a gyermekek fejlődését korai, gyógypedagógiai fejlesztésekkel” – mondta. Megjegyezte, a támogatásnak köszönhetően jobban tudnak a családok egyedi szükségleteire fókuszálni és komplexebb segítséget tudnak nyújtani, gyógypedagógiai, pszichológiai, valamint szociális juttatásokkal kapcsolatos tanácsadás formájában.

Csenger Tibor a Felvidék.mának elmondta, az intézmény egyéves munkájának eredménye, hogy idén július elsejétől államilag támogatott központként működhet – a szerződés értelmében december végéig. „Az újabb kérvényüket már benyújtották a megyéhez, a jövő évi költségvetésben már az egész évvel számolunk. Jelenleg 2500 órára szerződtek, a cél, hogy ez az óraszám növekedjen, azaz több gyermek részesülhessen a számára szükséges fejlesztésben – fejtette ki.

Az alispán kérdésünkre összehasonlításképp elmondta:

Komáromban egy hasonló portfólióval rendelkező, államilag támogatott magán, gyermekek fejlesztését célzó központ a megyétől közel 195 ezer eurót kapott erre az évre Nyitra megyétől.

Fotó: Szalai Erika/Felvidék.ma

Az Artis ennek a töredékét: fél évre mindössze 42 ezer eurót.Barthalos Réka hangsúlyozta, a támogatás két és fél főállású szakember munkabérét fedezi. A központ jelenleg tíz munkatárssal működik, további három szakember az anyasági szabadságát tölti. Jelen pillanatban 52 gyermek részesül támogatott fejlesztésben ebből az összegből. „A következő évre már benyújtottuk a megyéhez a kérvényünket, amelyet  a következő hónapokban bírálnak el.  Az a célunk, hogy minél nagyobb óraszámban kapjuk meg a támogatást, hogy minél több családot tudjunk bevonni a rendszerbe, illetve minél több kollégát tudjunk erre a szociális szolgáltatásra ráállítani” – fogalmazott lapunknak.

Szalai Erika/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »