Nyitra egyik középületén a zöldtetős megoldás alkalmazását tervezik 

Nyitra egyik középületén a zöldtetős megoldás alkalmazását tervezik 

A Nyitrai Városi Hivatal épülete a jövőben zöldtetős megoldással funkcionál majd. Az intézmény olyan projektet készít elő, melyre uniós forrásokból több mint 202 ezer eurós támogatáshoz szeretnének jutni. A városi képviselő-testület csütörtöki ülésén jóváhagyták, hogy a megvalósításhoz vissza nem térítendő anyagi támogatásért folyamodnak.

Mint azt a városi hivatal projekt- és stratégiai menedzsment osztályának vezetője, Vladimír Ballay elmondta, a városháza épületén kialakítandó zöldtető megvalósításának célja az energiatakarékosság és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése.

Hírdetés

A zöldtetős megoldás célja a város vízgazdálkodásának javítása, elsősorban a víznek a tetőzet felületén lévő ültetőkeverékben történő megtartásával. „Ez a környezet páratartalmának növeléséhez és a mikroklíma javulásához vezet a forró nyári napokon. A zöldtető továbbá csökkenti a nyári hűtési igényt azáltal, hogy meggátolja a tető túlmelegedését” – áll a projekttervben.

Az extenzív vagy ökotető egy ökológiailag aktív vegetációs védőréteg, amelynek növényzete a természetes életfolyamatoknak megfelelően igénytelen. A telepítés után minimális fenntartási igény jellemzi.  Ellentétben az intenzív zöldtetőkkel, az extenzív zöldtetőknél a növényválaszték determinált: pozsgások (szukkulensek) és szárazságtűrő fűfélék alkotják. A növénytípusok kiválasztásakor az elsődleges szempont tehát a szárazságtűrés, a minimális gondozási igény, és a nagy regenerációs képesség.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »