Nyit a földpiac: új helyzet, új kihívások – Rendezzük okmányainkat!

Nyit a földpiac: új helyzet, új kihívások –  Rendezzük okmányainkat!

Akárhogy is nézzük, a kolhozok felszámolása óta több mint húsz esztendő telt el. A Legfelső Tanács által elfogadott törvény ugyanis akkor kimondta, hogy a kollektív gazdaságok vagyonának a felosztása 2020 tavaszára be kell, hogy fejeződjön. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy a kolhozföldek szétosztása Ukrajnában, és így Kárpátalján is már néhány évvel korábban elkezdődött. A lényeg: az akkor földhöz jutottak között ma már igen sok az idős, beteg ember, aki képtelen megművelni a kolhozból neki juttatott földparcellát.

Emellett egyre több az olyan örökös, aki teljesen más szakmát választott. Ezek jelentős része nagyon távol esik az agrárium bármelyik ágazatától. Mindenképpen új helyzet állt elő azzal, hogy alig néhány hónap múlva, július elsejétől kezdődően az eddig csak bérbe adható földterületek meghatározott összegért gazdát cserélhetnek. Mint tudjuk, Ukrajnában sok-sok évnyi halogatás után végre megnyílik a földpiac.

– Bár az elmúlt évek során sok jogos ellenvetés fogalmazódott meg az ukrajnai földpiac megnyitásával kapcsolatban, azért lássuk be, hogy ezt a döntést nem lehetett a végtelenségig halogatni – hangzik a válasz. – Hisz, mint a felvezető részben már szó volt róla, a földtulajdonosok jelentős hányada ma már a koránál fogva sem képes a neki juttatott földrész megművelésére. És az is megfigyelhető, hogy az örökösök, a gyerekek és az unokák érdeklődése sok esetben más irányba fordult. Könnyű belátni, hogy ami nyűg és teher, attól jobb, ha megszabadulunk. Persze ezt tegyük átgondoltan és kellő körültekintéssel.

– Így igaz. A táblák felértékelése már a korábbi évtizedekben megtörtént. Egy hektárnyi föld átlagos értéke például Beregvidéken 27-28 ezer hrivnya között mozog. Ilyenek az árak a megye más vidékein is.

Természetesen egy adott parcella annak termőképességétől függően eltérhet ettől az irányártól. Az is az lényeges tudnivalók közé sorolandó, hogy a földeladás csak banki átutalás útján történhet meg, és a vásárlónak igazolnia kell, hogy honnan van erre pénze… Egyébként 2024-ig Ukrajnában csak magánszemélyek juthatnak földhöz. Az egy kézben összpontosuló földparcellák nagysága nem haladhatja meg a 100 hektárt. Mint említettük, 2024 után már jogi személyek számára is lehetségessé válik a termőföld vásárlása, ám külföldiek számára ez akkor sem engedélyezett. Érdekes módon a jogi személyek az államhatár ötven kilométeres körzetében nem juthatnak földparcellához.

Hírdetés

– A 2020 júniusában elfogadott, és a földkódexet kiegészítő törvény pontosan szabályozza, hogy miképpen történhet a mezőgazdasági földterületek átminősítése. Ennek lényege, hogy ha az átminősítés iránya megegyezik a helyi önkormányzat által elfogadott távlati fejlesztési tervek céljaival, akkor mindez könnyített eljárás keretében megtörténhet. Például, ahogy nálunk mondani szokás, a genplanban (távlati fejlesztési terv) az szerepel, hogy a szóban forgó mezőgazdasági hasznosítású földterületen idővel lakóparkot, zöldmezőberuházást stb. kívánnak létrehozni, akkor a tulajdonos által kezdeményezett átminősítés folyamata könnyen megtörténhet.

– Nos, ebben a kényes, a kárpátaljaiakat is jelentős mértékben érintő kérdésben, minden valószínűség szerint, a 2194-es számú törvénytervezet lesz a mérvadó. Amely kimondja, hogy azok az állami földek, amelyek a helyi önkormányzatok határain kívül esnek, kommunális tulajdonba kell, hogy kerüljenek. Tehát az illető kistérség lakói rendelkezhetnek azok sorsa fölött. A törvénytervezet hamarosan második olvasatban is a törvényhozás elé kerül, így valószínűsíthető, hogy azt hamarosan elfogadják. Az érintett településen élőknek érdemes lesz erre odafigyelni. Mivel ezt követően lehetőség nyílik majd arra, hogy ebből a földalapból maguk számára földparcellát igényeljenek.

– A nyár közepéig az érintett családokban sok minden változhat, és többen dönthetnek úgy, hogy a továbbiakban a földből kívánnak megélni. Méghozzá úgy, hogy a meglevő parcellákhoz egy-két hektárt hozzá szeretnének toldani. Természetesen sokan határoznak majd úgy, hogy megválnak a kolhoz felosztása során nekik juttatott földterülettől. Ám ezt csak abban az esetben tehetik meg, ha érvényes, GPS koordinátákkal és kataszteri számmal ellátott új típusú földdokumentummal rendelkeznek. Tehát mindenképpen arra kell törekedni, hogy ez az okirat mihamarabb rendelkezésre álljon.

Kovács Elemér

 

 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »