Nyilvánosságra került: Hillary Clinton hülyének tetteti magát vagy tényleg az

Nyilvánosságra került: Hillary Clinton hülyének tetteti magát vagy tényleg az

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvánosságra hozta pénteken azokat a feljegyzéseket, amelyek Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt júliusi meghallgatásán készültek.

A feljegyzések akkor készültek, amikor az FBI washingtoni központjában több órán keresztül meghallgatták Hillary Clintont a külügyminisztersége idején folytatott elektronikus levelezése ügyében. Az FBI több mint egy esztendeig nyomozott, mert Clinton a külügyminisztériumban nemcsak a minisztérium hivatalos, tehát biztonságos számítógépes rendszerét használta hivatalos levelezésre, hanem a saját magánszerverét is. Ennek köszönhetően bizalmas, sőt, titkosított információk is kikerülhettek. A meghallgatási feljegyzésekből kiderült, hogy a volt külügyminiszter, a demokraták jelenlegi elnökjelöltje azt állította az FBI munkatársainak, hogy

sok részletre egyszerűen nem emlékszik,

de azzal érvelt, hogy leveleinek címzettjei „tapasztalt külügyi szakemberek voltak, s így nem volt ok kételkedni az ítélőképességükben s abban, hogy tudják, hogyan kell a bizalmas információkat kezelni”. Hillary Clinton ugyanakkor nem  emlékezett például arra, hogy hivatalba lépésekor kapott-e eligazítást vagy valamiféle kiképzést a bizalmas információk és levelek kezelését illetően, nem emlékezett arra sem, hogy milyen gyakran használta magánszerverét hivatalos levelezésre. Amikor pedig az FBI nyomozói megkérdezték tőle, hogy vajon

mit jelent a “C” jelzés a levelek mellett (Classified, azaz magyarul bizalmas)?

Hírdetés

vagyis jelenti-e ez a titkosítás mértékét, akkor Clinton erre is azt válaszolta, hogy nem tudja, és találgatásokba bocsátkozott.

Talán ábécé sorrendben így jelölték meg a leveleket

– mondta. Majd hozzátette: ő maga sosem fordított figyelmet arra, hogy egy-egy információ milyen mértékben számít bizalmasnak.

A dokumentumok nyilvánosságra hozatala után Donald Trump republikánus elnökjelölt kommunikációs tanácsadója, Jason Miller azt nyilatkozta, hogy a dokumentumok újabb bizonyságát jelentik Hillary Clinton “rossz ítélőképességének” és “becstelenségének”, s levelezésével Clinton kockára tette az Egyesült Államok biztonságát és diplomáciai erőfeszítéseit.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »