Nyilvánosságra került Erzsébet királynő karlendítése

Nyilvánosságra került Erzsébet királynő karlendítése

Náci üdvözlésre lendíti karját az alig hétéves Erzsébet hercegnő – a jelenlegi brit uralkodó – és édesanyja, valamint nagybátyja egy több mint nyolc évtizede készült példátlan filmfelvételen, amelyet a The Sun hozott nyilvánosságra szombaton. A Buckingham-palota – a brit királyi család londoni hivatala – azonnal elítélte a felvétel közzétételét.

A legnagyobb példányszámú brit tömeglap által megszerzett 17 másodperces fekete-fehér némafilm az újság szerint 1933-ban vagy 1934-ben, Adolf Hitler hatalmának korai szakaszában készülhetett Balmoralban, a királyi család skóciai rezidenciáján. A felvételen Erzsébet hercegnő – a jelenleg 89 esztendős II. Erzsébet királynő -, valamint húga, Margit hercegnő, édesanyjuk, a későbbi Erzsébet anyakirálynő és édesapjuk bátyja, Eduárd herceg, a későbbi VIII. Eduárd király látható a kastély parkjában. A filmen először a két ifjú hercegnő édesanyja lendíti félreérthetetlen módon náci üdvözlésre karját, majd követi példáját Erzsébet hercegnő, végül pedig Eduárd herceg is.

Hírdetés

A The Sun hangsúlyozza, hogy Erzsébet anyakirálynővel és Erzsébet hercegnővel kapcsolatban soha fel sem merülhetett a nemzetiszocialisták iránti rokonszenv feltételezése, Eduárdról azonban széles körben közismert és jól dokumentált volt, hogy szimpátiával viseltetett Hitler iránt, akit 1937-ben Münchenben meg is látogatott, és korabeli beszámolók szerint náci karlendítéssel üdvözölt. Eduárd egy évvel korábban, 1936-ban, alig 327 napi uralkodás után távozott a brit trónról, amely helyett inkább kétszeresen elvált amerikai szerelmét, Wallis Simpsont választotta. A monarchiát alapjaiban megrázó botrány után lett az Egyesült Királyság uralkodója VI. György néven Albert yorki herceg, Eduárd öccse, II. Erzsébet királynő édesapja.

VI. György király és hitvese a II. világháború alatt a nemzetiszocialistákkal szemben tanúsított hősies brit ellenállás élő jelképévé vált; kikezdhetetlen tekintélyre és közmegbecsülésre tettek szert kiállásukkal a szenvedő londoniak mellett. A királyi házaspár az angliai csata legsötétebb heteiben sem hagyta el Londont, a hitleri légierő egymást követő támadásainak szüneteiben együtt rendre megjelentek az éppen kibombázott negyedekben.

A Buckingham-palota szóvivője a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta: önmagáért beszél az az odaadás, amelyet a jelenlegi uralkodó és családja tanúsított a nemzet iránt a háború idején. Az udvari illetékes szerint éppen ezért „sajnálatos” ennek a több mint nyolc évtizede készült felvételnek a nyilvánosságra hozatala. A szóvivő hozzátette: abban az időben senki nem tudhatta, hogy később mivé fejlődik mindaz, amit a korabeli híradókban is rendszeresen mutatott náci üdvözlés jelképezett. A The Sun által megszólaltatott történészek is azt emelték ki, hogy a felvételen csupán a náci karlendítés „csúfondáros imitálása” látszik, és azokban az időkben „nem volt olyan gyerek Nagy-Britanniában, aki ne viccelődött volna ugyanígy”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »