Nyíltan beszél az orosz segítségről a volt donyecki "védelmi miniszter" – talán utoljára

Nyíltan beszél az orosz segítségről a volt donyecki "védelmi miniszter" – talán utoljára

A donyecki szakadárok volt védelmi minisztere egy csütörtöki lapinterjúban elismerte, hogy ő és csapata nélkül nem fordult volna a szeparatista megmozdulás háborúba Kelet-Ukrajnában.

Igor Girkin orosz hírszerző ügynök – aki Sztrelkov néven vált ismertté előbb mint a donyecki szakadár fegyveresek parancsnoka, később mint a kikiáltott “népköztársaság” “védelmi minisztere” – a kezdetektől vezető szerepet játszott az oroszbarát fegyveres szakadárok megszervezésében és irányításában. Augusztus közepén távozott a “védelmi miniszteri” posztról.

A Zavtra (Holnap) című orosz jobboldali radikális lapnak adott nyilatkozatában – amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett – úgy vélekedett, hogy ha csapatával együtt nem ment volna át Oroszországból Ukrajnába, a szeparatista megmozdulások Donyeck és Luhanszk megyékben éppúgy “elhaltak” volna, mint Odesszában és Harkivban.

“Néhány tucat embert megöltek, felgyújtottak, letartóztattak volna, és ezzel az egész véget is ért volna” – fogalmazott, utalva arra a május eleji incidensre, amikor Odesszában több tucatnyian vesztették életüket egy kigyulladt épületben, ahová oroszbarát szakadárok menekültek be, miután összecsaptak Kijev-párti aktivistákkal.

Girkin kijelentette, hogy ő nem katona, hanem “titkosszolgálati ember”, és megerősítette, hogy valóban jelen vannak Kelet-Ukrajnában az orosz reguláris hadsereg katonái, ahogy azt Kijev állítja, Moszkva azonban váltig tagadja. A szakadár vezető egy nemrég közölt korábbi interjújában elárulta, hogy 52 fős csapatával április elején lépte át az orosz-ukrán határt.

Megfigyelők szerint elképzelhető, hogy Girkin kegyvesztett lett Moszkvában, likvidálni készülnek őt, ezért tálal ki a sajtóban.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »