Nyilas plakáttal uszított a CBA ellen a Kettős Mérce

Nyilas plakáttal uszított a CBA ellen a Kettős Mérce

Erős plakátot posztolt a Kettős Mérce által indított Facebook-oldal, ami a CBA bojkottjára szólít fel.

A Szálasi-feliratot levették ugyan az eredeti plakátról, a szigorú nyilas szíve fölött viselt nyilaskereszt azonban a helyén maradt, a „Szégyeld magad! Már megint zsidónál vásároltál!” helyére pedig „Szégyeld magad! Már megint CBA-ban vásároltál!” felirat került.

A plakátot időközben – minden külön értesítés vagy bocsánatkérés nélkül – törölték a Facebookról.

Hírdetés

De ez csak egy látványos vadhajtása a bojkottos őrületnek, szerintem maga a bojkott is hajmeresztő. Arra biztatni a t. vásárlókat, hogy ne magyar vállalkozóknál vásároljanak? Bármilyen inkorrekt módon is járjon el a kiskereskedelem nemzetközi szereplőivel a kormány, az efelett érzett jogos felháborodásnak aligha ez a legszerencsésebb manifesztációja. (Van egy másik, Még Progresszívebb csoport is, a szintén a nyilas plakát vezérgondolatára emlékeztető /orbannalvasarolsz url alatt elérhető Bojkott CBA & Coop & Reál csoport is, ami a CBA mellett a másik két nagy, magyar tulajdonú láncot is bünteti. Azt viszont kétségkívül szórakoztató olvasni, ahogy az egyik bojkottoldal alapítója megsértődve kommentálja a rivális bojkottoldalt.)

Ugyanis, ha az ember a sarki CBA-ban vesz valamit, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy a Lázár-testvérek vagy Baldauf László boltjában vásárolna – ha jól sejtem, alapvetően ellenük irányulna a bojkott. Sokkal esélyesebb, hogy egy kisvállalkozó működteti az adott üzletet, mivel a CBA-felirattal ellátott boltokat nem egy cég birtokolja, a CBA franchise-ként és beszerzési szövetségként működik, amihez bárki csatlakozhat (mivel a nagy volumenű beszerzés alkupozícióban és logisztikai költségekben is komoly előnyökkel jár) – így persze a franchise-tulajdonosokat is érinti a kieső forgalom, de a bolt gazdájához képest csak nagyon áttételesen. Ez az oka, hogy a kisboltokat néha átmatricázzák CBA-ról Coopra vagy Reálra, esetleg fordítva. A több üzlettel rendelkező, nagyobb bolttulajdonosok is jönnek-mennek.

Ezzel szemben a nagy, nemzetközi tulajdonú láncok rendszerint saját tulajdonú üzleteket működtetnek, amik jóval nagyobb alapterületűek (szuper-, illetve hipermarketek), mint a CBA, a Coop vagy a Reál boltjai. Hát emiatt van nehéz dolga az egyszeri bojkottálónak, ha nem külföldi, hanem hazai láncok ellen indul hadba.

Frissítés: A Kettős Mérce szerkesztőitől a következő reakciót kaptuk, amit változtatás nélkül közlünk: „A plakátot nem a Mérce gyártotta, hanem a tumblrről szedte. Hajnali 3-kor időzítettük a másnapi posztokat, akkor került fel ez is. Nem asszociáltunk róla a nyilas plakátra, de másnap, ahogy az első visszajelzésnél valaki felhívta a figyelmet a hasonlóságra, azonnal töröltük a posztot. Ha valakinek ezzel megsértettük az érzéseit, bocsánatot kértünk. Nyilván nem akartunk soha és a jövőben sem nyilas plakáttal kampányolni.”


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »