"Nyert vagy veszített a Jobbik?" – teszi fel a kérdést Török Gábor

"Nyert vagy veszített a Jobbik?" – teszi fel a kérdést Török Gábor

Török Gábor politikai elemző Facebook-oldalán fejtette ki véleményét a sikertelen Alaptörvény-módosítással kapcsolatban. Álláspontja szerint a Jobbik kockázatos utat választott azzal, hogy nem támogatta a Fidesz-KDNP indítványát. Megjegyzi továbbá, hogy egy fontos ügyben érdemi konfliktust vállat a Fidesszel, a kormányzati média össztüze után rájuk irányul a legtöbb figyelem az ellenzéki pártok közül, ezzel mintegy jelezve, hogy ki lehet a kormány alternatívája.

„Korábban már írtam arról, hogy a Fidesz szempontjából szerintem miképpen néz ki a mai szavazás értelmezése. De vajon a Jobbik miért léphetett erre a kétségtelenül kockázatos, komoly sérülésekkel is kecsegtető útra? Ehhez érdemes átgondolni, hogy mi volt a Jobbik stratégiai problémája az elmúlt időszakban:

1. Nem volt szereplője a politikai vitáknak, kimaradt a vezető témából (migráció), azaz nem szóltak róla a hírek. Nem látszott fontos, érdekes, releváns politikai szereplőnek.

2. A baloldal eredményesen mosta össze a Fidesszel, ami megnehezítette, hogy a kormányváltást akaró szavazóknak választható alternatíva legyen.

Hírdetés

Mit kapott a Jobbik ettől a mostani konfliktustól?

1. Korábban nem tapasztalt figyelmet a médiában. A fideszes média elképesztő össztűzét, a nem kormánypárti média érdeklődését. Érdemes megnézni a mai tudósításokat: a baloldal szinte teljesen kimarad az alkotmánymódosítás kapcsán a hírekből, mintha csak két releváns szereplő (Fidesz-Jobbik) lenne. Míg az MSZP vagy a DK elnöke szinte láthatatlan, a Jobbik vezetője folyamatosan lehetőséget kap arra, hogy álláspontját megoszthassa a közvéleménnyel.

2. Fontos ügyben érdemi konfliktust a Fidesszel, ami nyilvánvalóan megnehezíti azt a baloldali kommunikációt, amely egyenlőségjelet akar tenni – többek között a saját vagy potenciális szavazóik elvándorlását megakadályozandó – a Fidesz és a Jobbik közé. Miközben a kormánypárti média ezerrel támadja a Jobbikot, ez a nem kormánypárti szavazóknak is nyilvánvaló üzenet arról, hogy ki az alternatíva.
Hogy mennyit veszít a támadások miatt és mennyit nyer a figyelem miatt a Jobbik, az persze majd csak a következő hónapokban derül ki. Az viszont nehezen vitatható, hogy az ezzel a stratégiával ellentétes politika (nem szereplő, nem alternatíva) biztos nem lenne alkalmas az erősödésre.”

Az alaptörvény-modosításról szóló tudosításunkat ITT olvashatja.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »