Nyers visszautasítást kapott Vilmos herceg

Nyers visszautasítást kapott Vilmos herceg

Új-Zéland maori uralkodója nem kíván találkozni Vilmos herceggel, amikor a brit trón második számú várományosa családjával együtt a csendes-óceáni államba érkezik a jövő hónapban – közölte a király hivatala, hozzátéve, hogy az uralkodó nem „karneváli látványosság” a látogatóba érkező méltóságok számára.

John Key új-zélandi miniszterelnök sajnálatát fejezte ki Tuheitia király kissé nyers visszautasítása miatt. Vilmos herceg április 7. és 16. között látogat Új-Zélandra feleségével, Katalin hercegnővel és közös gyermekükkel, György cambridge-i herceggel.

Az új-zélandi király hivatalának indoklása szerint az uralkodó Északi-szigeten lévő rezidenciájára szervezett találkozóra szánt 90 perc nem elegendő a protokolláris előírások betartásához. Tuheitia képviselői továbbá a brit hercegi pár programját szervező „arctalan bürokratákat” kritizálták, amiért meglehetősen rugalmatlannak bizonyultak a tervezett látogatás időtartamával kapcsolatban.

Hírdetés

Hosszas mérlegelés után a maori vezető úgy döntött, hogy nem egyezik bele a találkozóba, és személyes levélben tájékoztatta a hercegi párt a döntésének okairól. A királyi ház közleménye szerint az egyik rangidős vezető megjegyezte, hogy az uralkodó nem karneváli látványosság, amelyet bárki kérésére elő lehet rángatni.

Key szerint azonban a 90 perc „nagyvonalú” felajánlás volt, figyelembe véve Vilmos és Katalin zsúfolt programját. „Ha vetünk egy pillantást a hercegi pár napirendjére, láthatjuk, hogy nagyon kevés hely van, ahol egy óránál tovább időznek, 90 percről nem is beszélve” – mondta a miniszterelnök.

A Brit Nemzetközösséghez tartozó Új-Zélandnak II. Erzsébet királynő az államfője. A maori királynak nincsen alkotmányos státusza vagy jogi ereje, sokkal inkább szimbolikus jelentőséggel bír sok maori számára. Tuheitiát, az első maori király, a több őslakos törzs által 1858-ban királlyá választott legendás harcos, Potatau Te Wherowhero leszármazottját 2006-ban koronázták meg.

Új-Zélandi látogatásukkor a hercegi család tagjainak főhadiszállása Wellingtonban lesz, és onnan fogják beutazni az országot, mielőtt Ausztrália felé veszik az irányt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »