Nyár a Nagyberegi Tájházban – Hódít a levendula

Nyár a Nagyberegi Tájházban – Hódít a levendula

Bár Kárpátalja nem a levendula hazája, az utóbbi időben ezen a vidéken is elindult hódító útjára. A Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet a Nagyberegi Tájházban tartott idei első nyári foglalkozásán is ez az illatos növény és gyógynövénytársai játszották a főszerepet.

Hogy miért is? Mint Markó Veronika kézművesoktató elmondta, a természet nyáron rengeteg gyógynövényt kínál, ám egyre kevesebben ismerik azokat, s még kevesebben veszik a fáradságot a begyűjtésükre, szakszerű szárításukra, így a fiatalok is nagyon kevés gyógyhatású növényt ismernek. A felhasználási lehetőségekről meg alig hallottak valamit. Éppen ezért foglalkozásaikkal ezen próbálnak változtatni, eleink gyógynövényismereteit szeretnék átadni az ifjúságnak, megismertetve velük a természet gazdag kincsestárát.

Hírdetés

A június tizedikén megtartott foglalkozásra ezúttal az Ungvári 10. számú Dayka Gábor Középiskolából érkeztek a fiatalok, akik gyógynövényekből készített limonádézással egybekötött kézműves foglalkozáson vehettek részt. Elsőként Gál Adél, a tájház programfelelőse ismertette meg a megyeszékhely iskolásait az egykori paraszti porta berendezésével és használati tárgyaival, majd az élő múzeum kertjében található Szikura József Botanikus Kertet látogatták meg. A kerti séta során a gyerekek gyógynövényeket gyűjtögettek, amiből aztán finom limonádét is készítettek, amit az Olasz Piroska, a tájház szakácsa által kukoricalisztből sütött piskótával fogyasztottak. De készült itt levendulaszörp is, melynek üvegeit ki-ki saját ízlése szerint díszített. Ezenkívül a nap folyamán krepp papírból nyári virágokat készítettek, és nagy élvezettel próbálták ki a népi játékokat is.

Úgy vélem, ezúttal is tartalmas programokkal teli napot tölthettek a gyerekek a tájházban – nyilatkozta a sajtónak Gál Adél. – Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok közösségben legyenek és együtt alkothassanak, játszhassanak, hiszen ez az, ami az elmúlt időszakban kimaradt az életükből. A Hagyományok Háza Hálózat Kárpátaljai Kirendeltségének szakmai partnerségével, valamint a Csoóri Sándor Alap támogatásával megtartott tájházi foglalkozások során pedig arra törekszünk, hogy ne csak élményeket, hanem hasznos ismereteket is szerezzenek itt az iskolások.

-kósa-


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »