Nukleáris katasztrófa történt Észak-Koreában?

Nukleáris katasztrófa történt Észak-Koreában?

PHENJAN, TOKIÓ. Feltételezhetõen egy atomkísérlet alkalmával beomlott egy befejezetlen alagút Észak-Koreában. A föld mintegy száz áldozatot temetett maga alá, de a mentésük során már további száz ember is életét vesztette.

Mekkora a sugárzás?

A Pungi Ri (Punggye-ri) üzemben történt szerencsétlenség következtében még vizsgálják a szakemberek, hogy a radioaktív sugárzás mekkora, milyen mértékben és mennyiségben szennyezi a környéket. Elsõként a japán Asahi televízió révén röppent fel a nukleáris katasztrófa híre, azt viszont még a japán média nem tudta kideríteni, pontosan mikor is történt a baleset.

Megint egy Csernobil?

Pungi Ri helyszíne hírhedt az észak-koreai atomkísérletekrõl. Szeptember 3-án hatodszorra jelentettek be innét kísérleti nukleáris tesztet. Dél-koreai szakértõk szerint erõs a gyanú, hogy mégis ezek a próbák okozhatták a mostani tragédiát, akik azt is hozzátették: jó ideje figyelmeztetnek már a szöuli tudósok, hogy az észak-koreai atomkísérletekre használt katonai bázis egyáltalán nem biztonságos.

A legutolsó ilyen tesztet október 10-én jegyezték a szomszédos országban. A kommunista vezetésû Phenjan hivatalosan elismerte a bányaomlás tényét, de szerintük nem atomkatasztrófa történt, hanem a bánya egyik tárnájának fúrása közben történt üzemi baleset.

A térség országaiban most azon aggódnak, nehogy egy újabb Csernobil, vagy Fukusima következzék be.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »