Nukleáris katasztrófa történhetett Észak-Koreában

Feltételezhetően egy atomkísérlet alkalmával beomlott egy befejezetlen alagút. A föld mintegy száz áldozatot temetett maga alá, de a mentésük során már további száz ember is életét vesztette.

A Pungi Ri üzemben történt szerencsétlenség következtében még vizsgálják a szakemberek, hogy a radioaktív sugárzás mekkora, milyen mértékben és mennyiségben szennyezi a környéket. Elsőként a japán Asahi televízió révén röppent fel a nukleáris katasztrófa híre, azt viszont még a japán média nem tudta kideríteni, pontosan mikor is történt a baleset.

Pungi ri helyszíne hírhedt az észak-koreai atomkísérletekről. Szeptember 3-án hatodszorra jelentettek be innét kísérleti nukleáris tesztet. Dél-koreai szakértők szerint erős a gyanú, hogy mégis ezek a próbák okozhatták a mostani tragédiát, akik azt is hozzátették: jó ideje figyelmeztetnek már a szöuli tudósok, hogy az észak-koreai atomkísérletekre használt katonai bázis egyáltalán nem biztonságos.

Hírdetés

A legutolsó ilyen tesztet október 10-én jegyezték a szomszédos országban. A kommunista vezetésű Phenjan hivatalosan elismerte a bányaomlás tényét, de szerintük nem atomkatasztrófa történt, hanem a bánya egyik tárnájának fúrása közben történt üzemi baleset.

A térség országaiban most azon aggódnak, nehogy egy újabb Csernobil, vagy Fukusima következzék be.

(Srna – Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »