Nuggets-botrány

Nuggets-botrány

Csendben elsírod magad – sugallta újabb depresszív cikkében az Index.hu, amely ezúttal fagyasztott csirketallérokon keresztül jutott arra a következtetésre, hogy a magyarokat kutyába sem veszik a Nyugaton, és még a csirke-nuggetsekkel is átvernek bennünket az osztrákok. A botrány alapját egy oknyomozói fénykép képzi, amely bizonyítja, hogy a spáros olcsó/budget nuggets jobb minőségű osztrákiában, mint nálunk. Elsírtuk magunkat. Aztán kifújtuk a nózinkat, és elvégeztünk egy korrekt összehasonlítást, bár mi ugye csak propagandisták vagyunk. A tapasztalatoktól valóban elsírtuk magunkat. Jelesül a botrányt kirobbantó olcsójános apuka csóri gyermekei miatt…

A kinyomtatott interneten jutott el hozzánk az Index.hu legújabb híre, amely még a politikai uborkaszezonban is felemelheti reményeik szerint olvasótáboruk vérnyomását. Mi más is lehetne ennek alapja, minthogy a magyarok mindenből szart kapnak Nyugatról, esetünkben fagyasztott olcsósított csirke-nuggetset a Spar-tól.  A mű címe is ez: “Összehasonlíthatod, mit adnak mélyhűtött csirekefalatként nálunk és mit Ausztriában, és csendben elsírod magad“. Ütős, mí? A botrány alapját oknyomozói alapossághoz mérten egy olvasói fotó alapozta meg, amelyhez felháborodott apuka kis történetet is mellékelt, amely szerint

baráti családdal gyerekestől kiutaztunk Ausztriába pár napra kirándulni. A gyerekek miatt vittünk magukkal sparos Budget chicken nuggets-et, de mivel kiderült hogy nem lesz elég, ezért az itteni Sparban is vettünk még egy zacskóval. A ķépeket csatolom, önmagukért beszélnek.

A képeken pedig jól látszik, hogy a magyariföldön beszerzett budget-kaja minőségében, színében és állagában, de még a panír vastagságában is csak gyenge utánzata az Osztrákiában árusított, nyugati testvérének. Az osztrákban ráadásul 66 százalék a hús, a magyariban meg csak 27. Egészen elképesztő! 

No, viszont nézzük a szikár tényeket, hiszen mi bár csak propagandisták vagyunk, nem igazi újságírók, és ezt a cikket is Orbán Viktor közvetlen utasítására kellett megírunk, ennek ellenére nem mehetünk el amellett az egyszerű tény mellett, hogy egy fénykép, meg egy apuka leírása alapján – aki különben a gyerekeknek a legócskább panírozott hústerméket veszi, vásárlás előtt meg sem nézve, mire is ad ki pénzt – még nem lehet következtetéseket levonni.

Kezdjük az árral: az Index tényszerű újságírója nyilván nem kezeli kellő biztonsággal az internetet ahhoz, hogy bepötyögje, mennyibe is kerül az osztrák budget csirkenuggets, nos a spar.at szerint 600 gramm 3,89 euróba fáj, ami olyan 1.270 magyar forint. A magyari változat 719 forint, igaz csak 500 gramm, tehát a hasonló mennyiségű termék 863 forint lenne. Tehát olcsó húsnak híg a leve alapon silányabb a termék, de legalább olcsó. Szintén reggel, a Sparban tett látogatásunk alkalmával kerestünk egy olyan terméket is, amely hústartalomban megegyezik, vagy legalábbis megközelíti az osztrák budgethusit. Egy ilyen terméket találtunk, ebben 5 százalékkal több, azaz 67 százalék volt a csirke, ennek Kentucky Csirkemell a neve, pácolt húsból készül ráadásul, és 600 grammjáért 1.299 forintot kér el a Spar. Azaz, ha háborgó apuka nem a budget olcsóhúsra rabolt volna rá, akkor olcsóbbért, mint a spáros budget csirkenuggets még jobbat is adhatott volna a gyerkőcöknek

És akkor térjünk ki a gyártókra is. Az osztrák spáros budget-nuggets-et (aminél, mint írtuk, a Sparban találtunk olcsóbban jobbat) egy osztrák cég gyártja. A magyar spáros budget-nuggets-et pedig egy magyar cég. Érdekesség, hogy a fent említett Kentucky Csirkemellett (amely több húst tartalmaz olcsóbban) ugyanaz a cég gyártja a Sparnak, mint amelyik a budget csirkenuggets-et. Felmerül tehát a kérdés: hol van itt a probléma. tulajdonképpen? A Spar megrendelt egy budget terméket egy magyar gyártótól, a magyar olcsójánosok pénztárcájához igazítva, akik hajlandóak megvenni arányaiban olcsóbban a szarabbat is. A Spar emellett magyarországi boltjaiban árul olcsóbban jobb minőségű panírozott csirkehúst, mint az osztrák testvérboltokban, igaz nem saját budget termékként. Tehát felháborodott apukának esélye sem lenne ezt felismerni, mert alapból a budget-hez nyúl, még ha a gyermekeiről is van szó, akiket konkrétan olajban sült csirkés panírral etet a nyaralás alatt. Hogy értsük, az általa vásárolt olcsósított magyar termék a következő összetevőkből áll (fontos tudni, hogy a felsorolás a felhasznált alapanyagokat mennyiségük alapján rendezi sorba, még ha ki sincs írva százalékosan):

panír, gépi úton csontozott csirkemell, ivóvíz, étolaj, ízesítők satöbbi…

Hírdetés

Ezzel szemben a Kentucky Csirkemell:

pácolt csirkemell filé, panír, étolaj, satöbbi…

Hát itt a különbség. Tehát, miután mindenki leülepítette magában a haragot, hogy az osztrákok direkte csesznek ki velünk, és nekünk a szarabb jár, akkor be kell látnunk, magunknak gyártjuk az olcsó vackot, és ami jobb, de amire meg sajnáljuk kiadni a több pénzt, azt is mi gyártjuk magunknak, olcsóbban, mint az osztrákok az osztrákoknak. Nincs kibaszás.

Ebben az esetben nincs.

Olcsójános apuka van, meg a pulykamérge. Az van. Meg a csóri gyerek, akit csirke ízesítésű olajban sült panírral etet. Az van. Meg van az a magyar hatóság, amelyik engedélyezi, hogy csirke nuggets-nek nevezzenek egy terméket, amelyre inkább igaz a fenti jellemző.

Ha valamin háborognék, akkor mondjuk ezen.

Forrás: index.hu/spar.at/PestiSrácok.hu; vezetőkép: 

Susánszky Mátyás – www.pestisracok.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »