Nudisták akarták birtokba venni a balatoni tábort

Illés Sándor körbejárta a kora őszi Balatont, ahol a jó idő ellenére, alig volt nyitva valami – a Magyar Nemzet 1965. szeptember 20-án megjelent számából válogattunk.

Augusztus 25-ével új sorozatot indított az MNO. 1938-ban ezen a napon jelent meg a Magyar Nemzet első száma, ebből az alkalomból pedig múltidézésbe fogtunk. Keressék mindennap a 77, illetve 50 évvel ezelőtt megjelent cikkeket az MNO-n! Válogatásunkban riportok, publicisztikák, interjúk, hírek sorakoznak majd az adott napi számból, bepillantást engedve nemcsak a korba, de az azt bemutató Magyar Nemzet szellemiségébe is.

 

Nincs még vége a balatoni szezonnak!

Változékony a szeptember végi időjárás, néha szikrázó napsütéssel búcsúzik a nyár, aztán meg hirtelen beborul és vékony szálú eső köszönti az őszt. A Balatonon azonban mintha csak augusztust mu­tatna a naptár: annyi a ven­dég. Amiről oly sok szó esett as utóbbi években, úgy lát­szik, sikerült az idén: meg­hosszabbították az üdülősze­zont.

Siófok. Földvár, Füred, Ti­hany szállodái tömve vannak. Annyira, hogy néhol még el­helyezési gondjai is akadnak az IBUSZ-nak. S ami különö­sen örvendetes jelenség; szí­nes nagy plakátok hirdetik szerte a pert mentén a válto­zatos szórakozási lehetőséget. Földváron és Siófokon még divatbemutatót is rendeztek.

Nudista kemping és játékkaszinó

Végigjártuk a szeptemberi Balatont. Nyáron sem ilyen szép! Igaz, a vize húsz fok alatt van – szombaton elérte a húsz fokot –, de azért akad­nak még merészek, akik fürödnek. Különösen, akik a hi­degebb éghajlathoz szoktak. De nemcsak a fürdőzés az egyedüli szórakozás itt, a vi­torlások százai lebegnek a ví­zen fehér lepkeként, aztán Itt a vízisí, a horgászás csendes öröme, no ás a lovaglás a fes­tőt dombokon.

– Gondoskodni kell a ven­dégek szórakoztatásáról, ne csak mindent a jó időre bíz­zunk. Számolni kell a borongós idővel is, a bosszú esték­kel, s ezért üdvözölte min­denki örömmel a Pannónia Vállalat kezdeményezését a hétfő esti szórakoztató műso­rokkal – mondotta dr. Záto­nyi Ferenc, a Veszprém me­gyei Idegenforgalmi Hivatal vezetője. – Én még merészen tovább mennék. A keszthelyi Festetich-kastélyban 20—25 szoba áll üresen. A környezet gyönyörű, ide játékkaszinó kellene. Csak a külföldi ven­dégek szórakoztatására termé­szetesen, a belföldiek előtt zárva maradnának a játékka­szinó kapui. Így van ez más szocialista országokban is.

– Kaptunk egy érdekes ajánlatot is az európai nudis­ták szövetségétől. Arra kér­nek bennünket, tegyük lehetővé, hogy a vonyarcvashegyi tábort csak nudisták használ­hassák. Erről még nem dön­töttek illetékesek.

Hol maradnak a magyarok?

A keszthelyi Festetich-kastélyt zenekari hangversenyek megrendezésére is fel lehetne használni. Sokan hiányolják a komoly zenét, amit a Balaton mellől egész nyárra szám­űztek. Sok ezer külföldi turis­tát vonzana a tó partjára egy-egy zenekari hangverseny. Er­re Keszthely ideális.

Ha már a szórakozásnál tar­tunk, jegyezzük meg, nem ár­tana, ha a műsorokat valahol egyeztetnék. Például vasárnap Badacsonyban szüreti mulat­ságot rendeztek. Ugyanakkor Kecskeméten is szüreti bál volt. De más programot is jó lenne egyeztetni: Füreden most volt az orvoskongresszus, ugyanakkor ugyanott biológusok is tartottak kong­resszust. (Egyébként, több mint 15 000 ember szórakozott a szüreti játékon Badacsony­ban. Csak Fonyódról 2000 em­bert hoztak át a hajók. A szü­ret fénypontja az ökörsütés volt.)

Az idén már sokkal jobb a sátortáborok kihasználása is, mint tavaly. A Balaton men­tén 56 ezer férőhely van a kempingekben. A látogatók­nak azonban csak egyhatoda magyar. Hol maradnak a ma­gyarok? Ilyen korszerű tábor­helyeket alig lehet találni Európában. Milyen olcsón meg lehetne százak és ezrek üdü­lését oldani, ha a vállalatok sátrakat vernének ezekben a táborokban is itt nyaraltatnák dolgozóikat.

ľ Jövőre Magyarországon tartja 27. táborozását a FICC, a Nemzetközi Karaván Kem­pingszövetség és ez ötezer kül­földi táborozót jelent – mondja Zátonyi dr. – Addig­ra elkészül a jogszabály is a vadtáborozók ellen. Ez majd megszünteti a sok száz, gom­ba módra kinövő táborhelyet az utak mentén, gyümölcsö­sökben. réteken. Ezután csak ott lehet táborozni, ahol erre kijelölt hely van. amely ren­delkezik minden egészségügyi követelménnyel.

Tihanyban

Hírdetés

A tihanyi kempingben még sátorok sokasága tarkáink. Van egy holland lakókocsi is. Az étterem környékén több mint száz külföldi rendszámú gépkocsi.

Éppen ezért okozott nagy meglepetést, hogy a tihanyi benzintöltőállomás bezárt. A beütemezett terv szerint. Sze­rencsére elegendő volt a veszprémi központhoz egy sürgöny, másnap ismét üzem­be helyezték. Örvendetes ez a rugalmasság. Sajnos, nem minden téren nyilvánul meg.

A tihanyi Motel étterem tömve van vendéggel, de a ki­szolgálás már akadozik. Csök­kentett létszámmal dolgoznak ugyanis. Pedig akadna itt még munka. Röszler Vilmos igaz­gató elmondotta, hogy a Mo­tel szeptember 28-án bezár, te­hát akik tovább maradnak, azok itt már kosztot nem kap­hatnak. Átirányítják a forgal­mat a túlsó oldalra. Siófokra. Bezárt az önkiszolgáló is.

Pedig a kemping még nyit­va tart. A lengyel parasztkül­döttség példáid október 8-ig marad a faházakban. „Ha kell, mi egész október 25-lg nyitva tartják a kempinget! – mondották illetékének. Ha kell! Tehát ha lesz vendég. Ha kellemes lesz az idő. Igen ám, de mit esznek majd ezek a vendégek, akik az őszi Bala­tonban akarnak gyönyörködni, ha minden bezár?

Zárt ajtók, éhes vendégek

Amíg a zsúfolt kompon át­kelünk a túlsó partra, kiszá­mítjuk, hogy az idén 142 napos volt a hivatalos balatoni sze­zon. 1959-ben csak 67 napos.

Három autóbusz is jött a kompon, három meg vár rá. Csehszlovák turistákat hozott. Hallom, hogy panaszolják, nincs nyitva a szántódrévi ABC-áruház. Az első osztályú étterem ugyan nyitva tart egy­előre, de hát ott az árak is el­ső osztályúak.

Megyünk tovább. Balatonföldváron a Csöpi presszó be­zárt. A Kilátó is. Zárva a Balatongyöngye ajtaja. Nincs már Keringő bár. De van gom­ba, ott lehet kapni mindenféle jót, ételt, italt.
– Milyen a forgalom? – kérdezzük.
– Mint a legforróbb nyár­ban – kapjuk a választ.
– Meddig tartanak nyitva?
– 22-ig.
– De hiszen azt mondta, nagy a forgalom!
– Hja kérem,, így van be­ütemezve!

Zamárdi. Zárt kapuk, csu­kott ablakok. A Paprika-csár­da azonban nyitva van, a Földművesszövetkezet kezelé­sében. Négyfajta meleg ételt kínálnak. Estére disznótoros lesz. És egy kis muzsika, pesti énekesekkel. Széplakon csak a nemzetközi újságíró-üdülőben van élet. Ide még most is ér­keznek, most várnak egy cso­port francia újságírót.

Siófok. A Sirály és a Tünde bezárt A három nagy hotel még zsúfolva ‘van külföldi vendégekkel. A kempingben is varrnak vendégek.

– A három kőszálló nyitva marad mindaddig, amíg lesz vendég. Szeptember 25-re egyiket bezárjuk, aztán, ha csökken a vendégek száma, a másikat, a harmadikat pedig nyitva tartjuk, ameddig ren­delés van.

És ameddig szép az ősz, lesz is rendelés, még akkor is, ha azt esetleg a bürokraták másképp „ütemezték” be.

Illés Sándor (1965. szeptember 20.)

 

 

Válogatta: Bittner Levente
Észrevétele, javaslata van? Ossza meg velünk, írjon a [email protected] címre!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »