November elsejétől 3 és fél százalékra csökken a Széchenyi Kártya Program beruházási típusú hiteleinek kamata – a nap hírei

November elsejétől 3 és fél százalékra csökken a Széchenyi Kártya Program beruházási típusú hiteleinek kamata – a nap hírei

Tranzakciókként 5000 forintos limitet vezetett be a visszaváltó automatáknál a MOHU. Legalább 3 németországi üzem bezárását és több tízezer alkalmazott elbocsátását is tervezi a Volkswagen.

November elsejétől 3 és fél százalékra csökken a Széchenyi Kártya Program beruházási típusú hiteleinek kamata az eddigi 5 százalékról – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Egy 100 milliós, 10 évre felvett hitel esetében ez több mint negyedével kisebb finanszírozási terhet jelent a vállalkozásoknak, emellett a garanciadíjakat is elengedik 2025 közepéig. Szabados Richárd hozzátette: a növekedés eléréséhez legalább 6 százalékos vállalati hitelállomány-növekedésre van szükség.

Januártól 10 százalékos önerővel lehet majd felvenni zöld lakáshitelt – jelentette be a Magyar Nemzeti Bank. A Portfólió azt írja, hogy egységesen 60 százalékra emelkedik a maximális jövedelemarányos törlesztőrészlet a legalább 10 éves kamatrögzítésű zöld forinthitelek esetén. Így a 600 ezer forint alatti jövedelműek is magasabb törlesztőrészletet vállalhatnak.

December 6-ig kézbesíti a mintegy 7,6 millió nemzeti konzultációs ívet a posta. Budapesten már elkezdték kivinni a leveleket, a fővárosban élők a következő két hétben megkapják azokat. A válaszadók véleményt mondhatnak egyebek mellett a 13. havi nyugdíjról, a munkáshitelről, a gazdasági semlegességről, a fiatalok lakhatásának támogatásáról. A válaszokat december 20-ig lehet visszaküldeni.

A budapestiek több mint 60 százaléka támogatja, hogy egy olimpiai rendezés előtt először alaposan tájékozódni kell és felmérni, mit jelentene ez Magyarország és Budapest számára. A Magyar Olimpiai Bizottság megbízásából végzett Závecz Research kutatás alapján további 12 százalék ennél erősebb álláspontot képvisel, feltétlenül az ország érdekében állónak tartja az olimpia megrendezését.

Adatok illegális megszerzése miatt feljelentést tesz a Mol – Új Európa Alapítvány. A közlemény szerint az elmúlt napokban több írás is megjelent a 444.hu portálon, amely az alapítvány támogatásairól és működéséről szólt. A szervezet szerint a cikkek illegálisan kerültek ki az alapítvány informatikai rendszeréből.

Hírdetés

Tranzakciókként 5000 forintos limitet vezetett be a visszaváltó automatáknál a MOHU. A gépek legfeljebb ekkora értékben adnak ki vásárlási utalványt, ha valaki száznál több 50 forintos italcsomagolást akar visszaváltani, annak ezt ezentúl több tranzakcióban kell megtennie – tudta meg a Pénzcentrum. A változtatás október 26. óta van érvényben. A MOHU október közepén közölte, hogy az új rendszerben visszaváltott italcsomagolások száma elérte a félmilliárdot.

Az előzetes adatok szerint a szülők többsége kérte hetedikes korú gyermeke számára a térítésmentes HPV elleni védőoltást – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Az érintett mintegy 44 ezer hetedikes lánynál a szülők több mint 80 százaléka, míg a fiúknál mintegy 73 százaléka kérte a vakcinát. Világszerte a HPV felelős a daganatos megbetegedések 5 százalékáért.

Több mint 200 intézményben összesen 22 ezer 409 diák vizsgázott a pénteken befejeződött őszi érettségi írásbelin – közölte az Oktatási Hivatal. Az írásbeli vizsgák feladatlapjait és azok javítási-értékelési útmutatóit már elérhetők az Oktatási Hivatal felületén.

Legalább 3 németországi üzem bezárását, több tízezer alkalmazott elbocsátását és a legnagyobb európai gazdaságban megmaradó üzemei kapacitásának csökkentését tervezi a Volkswagen. A korábban bejelentettnél mélyrehatóbb átszervezési programról az autógyártó üzemi tanácsának vezetője adott tájékoztatást. Európa legnagyobb autógyártója hetek óta tárgyalásokat folytat a szakszervezetekkel tevékenysége átszervezésének és költségei csökkentésének a tervéről, németországi üzemek bezárását is beleértve.

A stratégiai együttműködés további építésén fog dolgozni Grúzia és Magyarország – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Tbilisziben. Szijjártó Péter felidézte, hogy a magyar-grúz beruházásvédelmi megállapodás hamarosan hatályba lép. Orbán Viktort miniszterelnök több miniszterével hétfőn érkezett a grúz fővárosba, ahol ezrek tüntetnek, mert úgy vélik, a szavazást elcsalták. Az Európai Bizottság szóvivője arról tájékoztatott, hogy Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást arra az EU-tól, hogy Grúziába utazzon.

A köztársasági elnök szerint a nehéz közös múlt után a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok történelmi csúcson vannak. A két államfő közös belgrádi sajtótájékoztatóján Aleksandar Vucic a két nép jó kapcsolataival összefüggésben kiemelte a Vajdasági Magyar Szövetség szerepét. Sulyok Tamás a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztéseire utalva azt közölte: a tervek szerint 2026-ban a magyarországi szakaszon is elindulhat a közlekedés.

Megerősítette a NATO főtitkára, hogy Észak-Korea csapatokat küldött Oroszországba. Mark Rutte brüsszeli tájékoztatóján azt is közölte: a katonai egységeket a Kurszk-régióba telepítették. Ismét úgy vélte: az észak-koreai csapatok bevetése az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak újabb megsértését és Oroszország háborújának veszélyes kiterjesztését jelenti.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »