Növekvő orosz veszteségek, ahogy azt a Pentagon megjósolta

Növekvő orosz veszteségek, ahogy azt a Pentagon megjósolta

Oroszország a szíriai intervenció legsúlyosabb veszteségét szenvedte el Szocsinál, mind létszámban, mind szimbolikusan, hiszen az Alexandrov együttes az orosz haderő jelképe is a világban.

Ezt megelőzően is kezdett azonban a baleseti – úgy mint a harci veszteség – tekintélyes mértékűre duzzadni az oroszok számára a közel-keleti beavatkozás kapcsán: egy Szu-24-es bombázót a törökök, egy Mi-35 harci helikoptert és két Mi-17-es szállító helikoptert a felkelők lőttek le, illetve szét.

Hírdetés

Balesetben elpusztult egy Mi-28-as harci helikopter, és a nemrég a szíriai partokhoz vezényelt Kuznyecov admirális repülőgép hordozó hajó is balesetben elvesztette egy-egy MiG-29 és Szu-33-as harci gépét.

A gépek személyzetéből többen vesztek oda (a Szu-24-es pilótáját például még ejtőernyőjén lógva lőtte agyon egy türkmén milicista) de a földön is estek el már jó páran: emlékezetes azoknak a katonaorvosoknak és ápolónőknek az esete, akik a lázadók tüzérségi támadásaiban elpusztított aleppói tábori kórházban vesztek oda.

Kísértetiesen pontosnak bizonyult tehát Ash Carter amerikai védelmi miniszter 2015 őszén, a NATO-beli minisztertársaival tartott brüsszeli tanácskozásán tett jóslata, miszerint Oroszország rövidesen veszteségeket kezd szenvedni Szíriában. Ez a veszteséglista – melyből több, a közvetítők útján folyó háborús cselekmények révén az amerikaiak számlájára írható – a szocsi balesetet követően immár mintegy másfél száz halottat tartalmaz, és egyáltalán nem biztos, hogy teljesnek tekinthető.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »