Növekvő munkanélküliség, kedvezőbb regionális arányok

Növekvő munkanélküliség, kedvezőbb regionális arányok

A munkanélküliség enyhe növekedését okozta júniusban az egyetemet végzettek megnövekedett beáramlása az álláskeresők nyilvántartásába. A fő mutató, a produktív korú lakosság arányában mért munkanélküliség (PDU) a júniusi négy hónapos csökkenés után enyhén emelkedett havi összevetésben, 3,92 százalékos szintre. Ennek ellenére idén először a 10 százalékos küszöb alatt stabilizálódott ez a mérőszám Szlovákia minden járásában.

A munkaügyi hivatalok 2023 januárjában 10 százalék feletti PDU-mutatót regisztráltak hat járásban – Rimaszombat (13,79%),Nagyrőce (11,59%), Késmárk (11,32%), Varannó (10,60%) és Rozsnyó (10.30%) Az elérhető munkaképes korú álláskeresők aránya a munkaképes korú népességen belül, vagyis a PDU a munkaügyi tárca által ez év januárja óta használt fő munkanélküliségi mutató.

Hírdetés

Májusban a PDU csak a Késmárki járásban lépte át a 10 százalékos küszöböt. Júniusban a több mint fél százalékpontos csökkenésnek köszönhetően a Késmárki járás csatlakozott Szlovákia többi járásához, ahol a PDU 10 százalék alatt van. Az év eleje óta az 50 év feletti munkanélküliek esetében is pozitív fejlemény tapasztalható, számuk az álláskeresők nyilvántartásában a januári 53 284 főről júniusra 50 275 főre csökkent, valamint a 12 hónapot meghaladó munkanélküliek esetében is, méghozzá 74 215 főről júniusra 70 535 főre csökkent. A teljes munkanélküliség júniusban kis  mértékben, két százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest. A fő ok az egyetemet végzettek számának növekedése volt a munkát keresők nyilvántartásában. Míg májusban 2116-an fejezték be felsőfokú tanulmányaikat addig júniusban már 5500-an. Közel három és fél ezer fiatal került be a munkaügyi hivatalok nyilvántartásába, de összességében június végén mindössze 509 fővel volt több munkanélküli. Ez azt jelenti, hogy júniusban nagyon sokan találtak munkát, köztük az 50 év felettiek vagy a tartós munkanélküliek. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »