Növekszik az RMDSZ támogatottsága (Közvéleménykutatás Háromszéken)

Növekszik az RMDSZ támogatottsága (Közvéleménykutatás Háromszéken)

Jelentősen növekedett az RMDSZ támogatottsága Háromszéken az elmúlt 15 esztendőben és egyre magasabb azok aránya, akik elégedettek településük fejlődési irányával – ez derül ki a SoDiSo Research közvélemény-kutató cég felméréséből, amelyet tavaly ősszel végeztek megyénkben 1877 fős reprezentatív mintán. Az eredményeket Barna Gergő szociológus és Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke ismertette.

Az elmúlt tizenöt esztendőben az említett cég két-három évente végzett reprezentatív felméréseket, így nemcsak a pillanatnyi helyzet, de folyamatok és trendek is vizsgálhatóak – derült ki. Tamás Sándor szerint kitartó, következetes munkára volt szükség, hogy visszanyerjék a háromszékiek bizalmát, „hosszútávfutásra”, hogy a 2008-as 57 százalékos támogatottságot mára ismét 82 százalékra növelje az RMDSZ. Ehhez kellett a települések folyamatos és látványos fejlesztése, de az is, hogy a magyar–magyar párbeszéd szempontjából is „a béke szigete” legyen Háromszék, ahol sikerült összefogásra bírni a különböző magyar szervezeteket, és ezt kívánják folytatni 2024-ben is – fogalmazott az elnök.

A visszanyert bizalmat igazolja az is, hogy miközben a megkérdezettek 77,8 százaléka úgy véli, Romániában a dolgok rossz irányba haladnak, 62,3 százalék szerint a településen, ahol él, jó irányú a fejlődés. 2008-ban a kérdezettek alig 37 százaléka vélekedett így az utóbbiról. A jó irányt jelzi az is, hogy jelenleg a kérdezettek 67 százaléka elégedett életkörülményeivel és 12 százalék azok aránya, akiknek nem elegendő a jövedelmük. 37,8 százalék azt nyilatkozta, beosztással, de kijön keresetéből, 43,4 százalék elfogadhatóan él, 6,8 százalék anyagi gondok nélkül.

Érdekes, de nem meglepő adat, hogy a megkérdezettek leginkább a magyar kormányban bíznak (83 százalék), ezt követően pedig a helyi önkormányzatokban (73 százalék). Az Európai Unió 31 százalék, a NATO 27 százalék bizalmát élvezi, és a sor végén kullognak a román állam intézményei: 18 százalékkal az elnök, 17-tel a kormány, 15-tel a parlament.

A háromszéki politikusok közül a legismertebb Tamás Sándor (92 százalékkal, kedvező a véleménye 77 százaléknak), akit Antal Árpád (88,9 – 88,3) és Bokor Tibor (46,4 – 37,7) követ. A lista végén Gál Károly képviselő szerepel 15 százalékos ismertséggel és 11 százalékos tetszési indexszel.

Az idei választások közül a legfontosabbnak az önkormányzatit tartják a megkérdezettek, és a részvételi szándék is ennél a legmagasabb, 57 százalékos. 81,9 százalék az RMDSZ-re szavazna, 7,9 százalék az EMSZ-re, 1,2 százalék a Magyar Polgári Erőre.

Hírdetés

A kérdezettek 73 százaléka úgy véli, az Európai Unióban a dolgok rossz irányba haladnak, nagy többség szerint az erdélyi magyarság nem számíthat az EU védelmére, de ennek dacára 77,7 százalék szerint fontos, hogy legyen képviselőnk az EP-ben.

Sepsiszentgyörgy lakóinak adat­sorában külön szerepelnek a román véleménymondók. A kérdezett magyarok 71 százaléka, a románok 68 százaléka véli, hogy a városban jó irányba haladnak a dolgok. 2008-ban 71 százalék rossz irányt jelölt meg, ugyanannyi, mint amennyi most jónak nevezte azt. Az RMDSZ-re a magyarok 82,7 százaléka szavazna (a románok 7,3 százaléka), az EMSZ-re 6,5 százalék. Antal Árpád polgármester újraválasztását a magyarok 73 százaléka, a románok 36 százaléka támogatná.

Kézdivásárhelyen is javult a közhangulat, 2008-ban csak 20 százalék vélte, hogy jó irányba halad a város, ma 45 százalék, igaz, ugyanekkora azok aránya is, akik szerint rossz az irány. Ennek dacára a kérdezettek 80 százaléka az RMDSZ-re szavazna, 16 százalék az EMSZ-re. A nyilatkozók 66 százaléka elégedett, 31 százaléka elégedetlen Bokor Tibor polgármester munkájával.

Baróton is javult a közhangulat, de ott továbbra is csak 42 százalék vélekedik úgy, hogy fejlődött a város (2011-ben ez az arány 11 százalék volt), 56 százalék nemmel válaszolt erre a kérdésre. Az irányt 34 százalék véli jónak, 62 százalék rossznak, de az RMDSZ támogatottsága 82 százalékos, az EMSZ-é alig 9, a jelenlegi polgármester tevékenységével pedig 61 százalék elégedett.

Kovásznán is számottevő az elégedettség, 76 százalék szerint jó irányba halad a város, a megkérdezett magyarok 92 százaléka az RMDSZ-re szavazna, 3 százalék az EMSZ-re, Gyerő József polgármester tevékenységével 92 százalékuk elégedett.

A felmérést 2023. szeptember 21. és október 13. között végezték személyesen, 1877 fős reprezentatív mintán. Elsősorban a megye városaira fókuszáltak, de 609 falun élő is szerepelt a kérdezettek között. Sepsiszentgyörgyön 658 fős volt a mintavétel, 200-an közülük román nemzetiségűek. A hibahatár 3–7 százalék között mozog.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »