Növekszik az orosz befolyás: Líbia helyreállítása

Növekszik az orosz befolyás: Líbia helyreállítása

Dmitrij Medvegyev kiemelte, hogy országa mindent megtesz annak biztosítása érdekében, hogy Líbia szomorú sorsa ne ismételődjön meg máshol.
Az orosz miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta Oroszország álláspontját a líbiai egység biztosításában.

A nemzetközi együttműködésnek pozitív tapasztalata van az ilyen problémás helyzetek rendezésével kapcsolatos kérdésekben, beleértve a szíriai helyzetet is, mondta Medvegyev. “Ez a megoldás még nehéz helyzetekben is hatékonynak bizonyul” – hangsúlyozta.

“A politikai megállapodások csak a jéghegy csúcsa” – mondta a miniszterelnök.
“Mert ha ezek a politikai megállapodások mögött ugyanaz a lepusztított gazdaság és a különböző bandák állnak, amelyek megpróbálják elrabolni az ország egyedülálló lehetőségeit, akkor előbb-utóbb ezeket a politikai megállapodásokat el fogják dobni” – magyarázta.

“A stabilitás lehetetlen, ha egyesek jólétét mások szenvedései fizetik, még akkor is, ha azokat határfal, szögesdrót vagy a Földközi-tenger vizei választják el” – erősítette meg a miniszterelnök.
“Mindent láttunk a líbiai események példáján keresztül” – tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy szükség van a nemzetközi közösség valamennyi résztvevőjének biztonságára, a kölcsönös bizalom megszilárdítására és az ENSZ Alapokmánya és a nemzetközi jog elveinek tiszteletben tartására, hangsúlyozta a miniszterelnök. Medvegyev biztos abban, hogy vannak esélyei a sikernek ezen a területen.

Valamennyi félnek beleegyeznie kell a kompromisszumba a líbiai kérdésben, mondta.

“Nyilvánvaló, hogy ilyen megállapodásokat nem lehet elérni anélkül, hogy minden résztvevő kompromisszumra való hajlandóságot mutatott volna” – mondta, hozzátéve, hogy “egyébként a megkötendő megállapodások és döntések hamarabb vagy később érnek be”.

Az orosz miniszterelnök ugyancsak bízik abban, hogy a Skhirat-megállapodás elősegítheti a líbiai kérdés megoldásának előrehaladását.
“Biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa által hozott döntésekkel összhangban többoldalú erőfeszítéseket is meg lehet tenni” – hangsúlyozta.
“Hazánk mindig is ragaszkodott ahhoz, hogy ne legyen torzítás és félreértelmezés, mint amit eddig láttunk” – mondta Medvegyev.
“A Skhirat-megállapodás és a probléma megoldásának ütemterve alapot ad a békés megoldás megtalálásához” – tette hozzá.

Az orosz miniszterelnök szerint ezeknek a dokumentumoknak a végrehajtása megállt, mert a folyamatban részt vevők nem bíznak egymásban.
Medvegyev megjegyezte, hogy a Líbiában tartott korábbi konferencián körvonalazott célok valószínűleg nem érhetők el. “De mindenképpen előre kell lépnünk, és új időpontokat és ellenőrzési pontokat kell beállítanunk annak érdekében, hogy feloldjuk ezt a csomót.

Oroszország növelni fogja a líbiai rendezésre irányuló erőfeszítéseket, és fenntartja a kapcsolatot a dialógus valamennyi résztvevőjével, tette hozzá.

Hírdetés

“Nyilván azt mondtam partnereinknek, hogy a nemzeti megbékélésről folytatott párbeszéd valamennyi résztvevőjét kapcsolatainkat folyamatosan megtartjuk, mert alapvető fontosságú az állam újjáépítése” – hangsúlyozta. “De mindez 90% -ban  Líbia állampolgáraitól függ, azokon a politikai erőkön, amelyeket ma itt képviseltek.”

“Ha megegyeznek, egy egységes állam lesz, közös gazdasági fejlődés lesz, készek vagyunk együttműködni velük, készek vagyunk gazdasági projektek kidolgozására” – mondta Medvegyev, hozzátéve, hogy Líbia gazdag ország, ősi hagyományokkal. De ha nem születik konszenzus, “az ilyen konferenciák továbbra isfolytatódnak” – jegyezte meg.

Medvegyev kiemelte, hogy országa mindent megtesz annak biztosítása érdekében, hogy Líbia szomorú sorsa ne ismételje meg máshol.

“Eltökélt szándékunk, hogy mindent megteszünk annak biztosítására, hogy a líbiai talajban tartós béke eresszen gyökeret, és más országok elkerüljék ezt a tragikus sorsot” – mondta.

“A fenálló problémák számos alapelv megsértéséből erednek, beleértve a nemzetközi jog feltétel nélküli fölényét és az Egyesült Nemzetek központi szerepét” – véli.

Medvegyev emlékeztetett arra, hogy a világra az elmúlt tizenöt évben milyen hatással volt, vagy nem volt az ENSZ.

“Az ilyen projektek forgatókönyvei először és leginkább a Közel-Keleten és Észak-Afrikában láthatók, nagyon világosan láttuk ezt Líbiában is” – mondta.

Ahogy visszatekintve a 2011-es eseményekre, Medvegyev hangot adott annak bizonyosságának, hogy az az országban uralkodó rezsim felelős “a saját állampolgáraival szembeni bűncselekményekért”.

“Az országnak változásokra volt szüksége, de a líbiai nép előjoga volt a belső politikai és nemzeti párbeszéd alapján dönteni arról, hogy ezek a változások milyenek lehetnek” – mondta. “Az Egyesült Nemzetek küldetése volt, hogy segítsen létrehozni egy ilyen párbeszédet és jogi támogatást nyújtani számára.”

 


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »