Novák Katalin: szükségünk van Szerbiára az Európai Unióban

Novák Katalin: szükségünk van Szerbiára az Európai Unióban

Szükségünk van Szerbiára és a nyugat-balkáni országokra az Európai Unióban (EU) – mondta Novák Katalin köztársasági elnök hétfőn Tiranában, miután megbeszélést folytatott Ana Brnabic szerb miniszterelnökkel.

A köztársasági elnök az úgynevezett Berlini folyamat csúcstalálkozójára érkezett hétfőn Albániába. Novák Katalin kiemelte: Szerbia és Magyarország erős stratégiai partnerek, és érdekünk, hogy Szerbia az EU-n belül legyen. Magyarország fontos szerepet játszhat a csatlakozási folyamatban, hiszen jól ismerjük a régiót, a kultúrát – fűzte hozzá.

Magyarország támogatja Szerbia uniós csatlakozását, hiszen Szerbia az Európai Unió szerves része, értékei európai értékek, amelyet senki sem kérdőjelezhet meg. Az unió már sok hibát vétett a többi ország csatlakozásával kapcsolatban – hangsúlyozta. Hozzátette: mindannyian szembesülünk az Európába irányuló tömeges migráció kihívásával, és meg akarjuk védeni határainkat, ezért is kiemelten fontos Szerbia uniós csatlakozása.

Hírdetés

A köztársasági elnök példaértékűnek nevezte azt, ahogyan Szerbia tiszteletben tartja a nemzeti kisebbségek jogait. Ehhez kapcsolódva felidézte, hogy szombaton a vajdasági Bácsfeketehegyen a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspökszentelő istentiszteletét vett részt, amelyen a szerb kormány is képviseltette magát a szerb miniszterelnök-helyettes révén. Mint mondta, ez is példa annak bemutatására, hogy a szomszédos országban a nemzeti kisebbségi csoportok hogyan virágoztak fel, és hogyan tudnak hozzájárulni az országok fejlődéséhez.

Idén Tiranában tartják a nyugat-balkáni térség országainak együttműködését és az európai uniós integrációját szolgáló úgynevezett Berlini folyamat csúcstalálkozóját. A Berlini folyamatot 2014-ben hozták létre az Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból, Koszovóból, Montenegróból, Észak-Macedóniából és Szerbiából álló nyugat-balkáni hatok (WB6) magas rangú hivatalos képviselői és a Berlini folyamatot fogadó országok képviselői közötti magas szintű együttműködés platformjaként.

MTI

The post Novák Katalin: szükségünk van Szerbiára az Európai Unióban appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »