Novák Katalin jól elítélte a putyini agressziót a beiktatási beszédében – az EU-érett Ukrajna csatlakozását is támogatja

Novák Katalin jól elítélte a putyini agressziót a beiktatási beszédében – az EU-érett Ukrajna csatlakozását is támogatja

Elítélte a putyini agressziót, egy szuverén állam megtámadását Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási beszédében szombaton Budapesten, a Kossuth Lajos téren.

Novák Katalin tíz pontba szedve ismertette az ukrajnai háborúval kapcsolatos gondolatait. A putyini agresszió elítélése mellett kijelentette: Magyarország örökre nemet mond a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre. A magyarok békét akarnak – mondta, követelve a háborús bűnök kivizsgálását és megbüntetését.

Jelezte: Magyarország nem semleges, "az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk", az EU és a NATO tagjaként vállalt kötelezettségeinek Magyarország eleget tesz.

Hírdetés

Az államfő közölte azt is: Magyarország nem mond le szuverenitásáról, támogatja Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez.

Úgy fogalmazott: Magyarország kész áldozatot hozni a békéért, és nem akadályozza szövetségeseink áldozathozatalát, de nem egyezik bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak.

Novák Katalin a béketárgyalások folytatása érdekében közvetítő szerepet ajánlott fel, és kiállt az ukrajnai (egy magyarnak: kárpátaljai – a szerk.) magyarság érdekeiért is.

(MTI)

Korábban írtuk: Rendhagyó elnöki köszöntő: az igazság kimondásával tiszteljük meg hazánk új elnökét!


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »