Novák Katalin a hagyományos családi értékek fontosságára hívta fel a figyelmet

Novák Katalin a hagyományos családi értékek fontosságára hívta fel a figyelmet

A hagyományos családi értékek fontosságára hívta fel a figyelmet Novák Katalin köztársasági elnök kedden Sydney-ben, miután Ausztrália volt miniszterelnökével, Anthony John Abbottal találkozott.

A köztársasági elnök és Tony Abbott a demográfiai jégkorszak elleni lehetséges fellépésekről egyeztettek, a négyszemközti megbeszélés után pedig az ausztrál társadalom jelentős képviselői is csatlakoztak a találkozóhoz. Novák Katalin elmondta, hogy a magyar családpolitika szembemegy a fősodorral, mivel valóban a családközpontúságot helyezi a középpontba. A népességcsökkenés már 40 éve zajlik, de a demográfiai kihívások megoldása mellett a családbarát megközelítés, a hagyományos családi értékek védelme is kiemelten fontos – mutatott rá, hozzátéve: készen áll megosztani a családbarát intézkedésekkel kapcsolatos részleteket. Emlékeztetett, hogy Magyarországon idén ötödik alkalommal tartották meg a Budapesti Demográfiai Csúcsot, amelyet 2015 óta minden második évben megszerveznek.

Sydney, 2023. október 24.
A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök (b) és Anthony John Abbot, Ausztrália korábbi miniszterelnöke Sydney-ben 2023. október 24-én.
MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula

Novák Katalin elmondta, hogy csaknem százezer magyar él Ausztráliában közösséget alkotva, a magyar kultúrát és hagyományainkat ápolva, ezáltal pedig képesek megőrizni a magyar identitásukat. Kiemelte, hogy ausztráliai látogatásának egyik célja a magyarsággal való kapcsolattartás, s mivel Ausztráliában jelentős a magyar diaszpóra, velük szerette volna ünnepelni az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóját. Novák Katalin kedden ellátogatott a Melbourne Cricket Ground stadionba is, ahol az 1956-os melbourne-i olimpián 4. helyezést elérő kajakossal, Hartmann Cecíliával beszélgetett. “Mesélt a forradalom leverése után egy hónappal megrendezett olimpiáról, valamint az el nem múló sebeket hagyó családi szétszakítottságról” – olvasható a köztársasági elnök posztjában, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a forradalom és a kommunista elnyomás következtében sok száz magyar család szakadt ketté, és október 23-án róluk is megemlékezünk.

Hírdetés

Novák Katalin kedden az emlékezés virágait helyezte el Puskás Ferenc labdarúgó szobránál, aki edzőként dolgozott Melbourne-ben. A köztársasági elnök ausztráliai látogatásának három fókusza van, az egyik a magyarsággal való kapcsolattartás, a másik a két ország közötti kapcsolatok, valamint a nemzetközi családbarát szövetség építése. A keddi nap az utóbbiakról szólt. A két ország közötti kapcsolatok erősítésének keretében találkozott Novák Katalin Melbourne-ben Margaret Elaine Gardnerrel, Victoria állam kormányzójával, akivel a nők szerepvállalásáról és a gazdasági kapcsolatok erősítéséről is egyeztettek – mondta el Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs igazgatója kedden a közmédiának.

Ezt követően a köztársasági elnök Sydney-ben a nyugati civilizáció előtt álló demográfiai kihívásokat, valamint a magyar családok megerősítésével, a gyermekvállalás ösztönzésével kapcsolatos intézkedéseket ismertette az Ausztrál Katolikus Egyetemen (Australian Catholic University), ahol az ausztrál gazdasági élet, valamint a közélet meghatározó szereplőivel találkozott – közölte a kommunikációs igazgató, hozzátéve: Novák Katalin szólt a HUmanity Tuesdays kezdeményezésről is, amelyet Elon Muskkal indított, és amelynek legutóbbi kérdésére, több mint százezren válaszoltak, a válaszadók többsége pedig sok gyermeket szeretne, így a politika feladata ebben segítséget nyújtani – húzta alá Farkas Vajk.

MTI

The post Novák Katalin a hagyományos családi értékek fontosságára hívta fel a figyelmet appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »