Novák Előd börtönbe kerülhet, mert nyilvánosságra hozta: a kormány lekapcsolhatja az internetet

Novák Előd börtönbe kerülhet, mert nyilvánosságra hozta: a kormány lekapcsolhatja az internetet

Novák állítása szerint három éves szabadságvesztést kaphat, mert megosztott Facebook-profilján egy 30 évre titkosított kormányjavaslatot.

Az ellenzéki politikus csakazértis megmutatta, hogy milyen fából faragták, nem mellesleg az előbb említett dokumentumot is a nagy közönség elé tárta. Novák Előd azt írta, hogy a titkosított Alaptörvény-módosító javaslat szerint terrorveszély esetén:

„a kormány szinte bármit megtehetne, …: …lekapcsolhatnák az internetet, beszüntethetnék az általuk kívánt médiumokat, felfüggeszthetnék a gyülekezési jogot, kijárási tilalmat rendelhetnének el, kitelepíthetnék az ország valamely részén élőket, …korlátozhatnák a járműforgalmat, elkobozhatnák „a biztonságot veszélyeztetők” vagyonát, bevezethetnék a jegyrendszert…”

Novák aki országgyűlési képviselőként, maga is a törvényhozás részese, megállapítja, hogy ez tulajdonképpen megszokott nem csak az Amerikai Egyesült Államokban, de kisebb részben Magyarországon is van lehetőség súlyos jogkorlátozásokra bizonyos esetekben, csakhogy egy

ipari vagy természeti katasztrófa ténye magáért beszélt,

Hírdetés

most pedig szerinte

a kormány bemondásra vizionálhatna terrorveszélyt.

Novák nem kapott a Honvédelmi Minisztériumban arra sem választ, hogy mit értenek „Terrorveszély-helyzeten”. Hozzáteszi: „láthattuk már, milyen blöffökre képes a TEK” – a politikus ezért nem bízik az Orbán-kormányban. Kockázatot jelent, hogy a szükségállapothoz eddig kétharmados döntés kellett, de a „Terrorveszély-helyzet” egyszerű kormánydöntéssel is létrejöhet. Novák a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlt, a mentelmi jogáról lemondott, szerinte a titkosítás legfeljebb azzal indokolható, hogy a módosító javaslat helyesírási szabályokat sértett: a Terrorveszély-helyzet ugyanis egybeírandó.

A Fidesz javaslatsomaga a magyar nép elé került, emiatt a kormánypártiak biztosan nem boldogok, de az ürömükbe egy kis öröm kerület: amennyiben Novák Előd börtönbe kerül három évre, akkor elképzelhető, hogy a 2018-as országgyűlési választáson nem újrázhat a jobboldali politikus. A Fideszben korábban felmerült, hogy a házastársak együttes parlamenti képviselősségét tiltsák be. Ez az elképesztően bizarr ötlet éppen Novák-kapcsán merült fel a fideszes padsorokban, most pedig a kétes megítélésű elképzelés értelmét is veszheti egy rossz forgatókönyv esetén. Novák felesége, Dúró Dóra, aki maga is képviselő azonban nehéz helyzetbe kerülhet. A fiatal házaspárnak ugyanis három gyönyörű kisgyermeke van. A radikális lépései miatt közismert – egyesek által ezért kedvelt, mások által ezért nem kedvelt – pártalelnök tehát sokat kockáztat, de meglépte amit helyesnek érzett.

A Jobbik augusztus 27-én nyújtotta be Alaptörvény-módosító javaslatát, hogy a terrorveszély enyhítése érdekében a honvédség felhasználására is alkotmányos lehetőség legyen, de a Fidesz ezt leszavazta. Novák ezért először örült annak, hogy ha akár kormányjavaslatként, de ismét napirendre került az ügy, de az szerinte

elfogadhatatlan, hogy a jogalkotói túlkapásokat is beleépítettek a javaslatba.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »