Nőtt a szén-dioxid-kibocsátás a dízelellenes kampány óta

A francia PSA (Peugeot-Citroën) autókonszern vezetője szerint felelősségre kellene vonni a dízelmotorok elleni kampányt folytató politikusokat, mivel az elmúlt években Európában nemhogy csökkent, de nőtt a szén-dioxid-kibocsátás.

Az Origo idézte a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkét, amelyben Carlos Teveres a német Focus Online-nak adott interjúban elmondta, ha szénerőműből származó árammal töltik az elektromos autókat, az rosszabb, mint egy benzin- vagy dízelhajtású autó.

„Most nagyobb károsanyag-kibocsátás mellett kell megélnünk a [teljes] elektromobilitásig hátra lévő éveket, annak ellenére, hogy minden technológiai fejlesztést elvégeztünk” –  mondta.

Teveres szerint ezeknek az embereknek együtt kell felelniük a globális felmelegedés romlásáért.

Hírdetés

A PSA és az olasz–amerikai Fiat Chrysler (FCA) október végén bejelentett fúziója után hamarosan a világ negyedik legnagyobb autókonszernje lesz. A portugál cégvezető szerint egy sor más probléma is van az elektromos autókkal  így például választ kell adni arra is, hogy mennyibe kerül az e-autók akkumulátorához szükséges alapanyagok bányászata, a lítium újrahasznosítása vagy az akkumulátrok  feltöltése.

„Európai polgárként mindenkit arra szeretnék kérni, hogy ne csak az autója által kibocsátott kipufogógázról beszéljen, hanem 360 fokos képet lásson a környezeti problémákról” – hangsúlyozta.

„Meg kell vizsgálni az akkumulátorok gyártási lábnyomát és az újrahasznosításukat. Az elektromos autók esetében a hozzáadott érték 40 százaléka Ázsiában, elsősorban Kínában keletkezik, ahol az akkumulátorokat gyártják” fogalmazott.

Egy másik fontos kérdés, hogyan pótolják az európai kormányok a benzin és a gázolaj eladásából származó adóbevételek kiesését: úgy hogy megadóztatják az elektromos áramot? – tette fel a kérdést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »